Jesień to ten czas w roku, w którym warto wykorzystać rozgrzewającą moc dań jednogarnkowych. Są one szybkie w przygotowaniu, smaczne i pozwalają w pełni korzystać z dobrodziejstwa występujących o tej porze warzyw.

Leczo

Leczo to najprostsza i chyba najbardziej znana potrawa jednogarnkowa. Do jej wykonania potrzebne są cebula, cukinia, papryka i pomidory, a także dobrej jakości kiełbasa (nie jest to konieczne, jeśli preferujesz dania vege). Zacznij od rozgrzania w dużym garnku oleju, a następnie przesmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do niej kiełbasę pokrojoną na kawałki. Na koniec potrawę dopraw czosnkiem. Do garnka włóż także pokrojoną w kostkę paprykę i dopraw solą, pieprzem, suszoną papryką, oregano. Po kilku minutach dodaj także pokrojoną cukinię, smaż przez kolejnych pięć minut. Po tym czasie dołóż do całości pomidory pokrojone bez skórki i zagotuj. Po przestudzeniu dania dodaj do niego EstroVitę.

Gulasz z dyni

Wegetariański gulasz z dyni jest idealnym pomysłem na jesienną potrawę jednogarnkową. Zacznij od podpieczenia w piekarniku miąższu z połowy dyni. Pokrój go w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj do niego także pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię oraz po chwili – pokrojone pomidory bez skórki. Dopraw danie na ostro, korzystając z ostrej papryki. Po zagotowaniu potrawy możesz do niej dodać także EstroVitę.

Chilli con carne

Zacznij od podsmażenia na odrobinie oliwy jednej drobno pokrojonej cebuli, czosnku oraz ostrej papryczki. Do warzyw dodaj mieloną pierś z indyka, przypraw chilli, kminem rzymskim, oregano oraz cukrem. Po chwili zalej potrawę gorącym bulionem i zagotuj. Dodaj także fasolkę z puszki, kukurydzę i wlej ¾ szklanki passaty pomidorowej. Gotuj całość przez około 25 minut. Dopraw danie kolendrą, a gdy lekko się przestudzi – pamiętaj, że wartość odżywczą dania podniesie EstroVita.

Oszukane gołąbki

Zacznij od pokrojenia i zeszklenia cebuli. Do garnka włóż także pół kilograma mięsa mielonego i razem przesmaż. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem. Po chwili mięso zalej wodą do jego wysokości, dodaj szklankę ryżu i mieszaj od czasu do czasu. Do dania wrzuć pokrojoną kapustę i duś przez 15 minut bez mieszania. Całość ma zmięknąć. Na koniec pamiętaj o passacie pomidorowej i ostatecznym przyprawieniu. Do wystudzonego dania wlej 0,5 ml EstroVity na porcję.

Bigos

Kilogram kapusty kiszonej przepłucz z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Wrzuć do niej namoczone wcześniej grzyby suszone. Do kapusty dodaj podsmażoną kiełbasę, cebulę i jałowiec, a także śliwki suszone pokrojone w paski. Bigos dopraw koncentratem pomidorowym, pieprzem i majerankiem. Na koniec, kiedy potrawa nie będzie już bardzo gorąca, pamiętaj o EstroVicie.