Uwielbiany przez małych i dużych. Symbol natury i zdrowia. Kojarzony z najsympatyczniejszym misiem na świecie. W chłodne wieczory rozgrzeje, doda energii i zapobiegnie wyziębieniu organizmu. Dodatkowo posiada wiele właściwości – wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i ma świetne walory smakowe. Dziś przedstawiamy Wam przepisy na rozgrzewające napoje z miodem.

 

Świąteczna herbatka

 

Tyle, że bez czarnej herbaty! To napój, który może pić cała Twoja rodzina. Zapach kojarzy się z Bożym Narodzeniem i piernikami z blaszanego pudełka w babcinej kuchni, dlatego wprowadza w błogi nastrój. Do szklanki lub kubka wrzuć trzy plasterki świeżego imbiru, garść goździków, szczyptę kardamonu, szczyptę cynamonu i dwa plastry pomarańczy (możesz je pokroić w drobniejsze cząstki) ze skórką. Zalej gorącą (lecz nie wrzącą!) wodą do połowy i dopełnij naczynie taką w letniej temperaturze. Dopiero w tych warunkach możesz dodać miód oraz EstroVitę (5 ml), które we wrzątku straciłyby swoje właściwości. Herbatka świetnie pachnie i smakuje.

 

Malinowy zawrót głowy

 

Idealny na przeziębienie. Czego potrzebujesz? Dobrej konfitury z malin i herbaty z lipy, którą kupisz w każdej aptece. Zaparz jedną torebkę i zostaw kubek pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie dodaj łyżeczkę konfitury i zamieszaj. Gdy herbata przestygnie, dodaj łyżeczkę miodu i 5 ml EstroVity.

Angielski grzaniec

 

Torebkę herbaty typu Earl Grey zaparz i pozostaw do przestygnięcia. Następnie wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj łyżkę stołową miodu i szczyptę czarnego pieprzu. Ten brytyjski sposób na walkę z przeziębieniem od stuleci stosują rodowici Anglicy. Nie każdemu smakuje za pierwszym razem, bo sporo tu i kwasku i słodkości, a i w gardło trochę może drapać, ale jedno jest pewne – to napój, który stawia na nogi nawet najbardziej wiekową damę wśród Brytyjczyków, królową Elżbietę. Napój warto wzbogacić EstroVitą, ale dopiero gdy przestygnie.

 

Nepalski napój energetyczny

 

Warto spróbować go nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale także w okresie intensywnej pracy (sesja, egzaminy, terminy), ponieważ świetnie pobudza koncentrację. Do kubka ścieramy na tarce imbir (można na grubych oczkach, można na drobniejszych – wedle gustu) tak, by gęsto zaścielił nam dno naczynia. Następnie zasypujemy dno kurkumą, uważając, by nie zabrudzić sobie odzieży i blatu, ponieważ roślina ta niesamowicie mocno barwi wszystko na żółto. Taki imbir pod kołderką zalewamy wrzątkiem do połowy kubka i uzupełniamy gęstym, zimnym mlekiem kokosowym z puszki. Dodajemy łyżeczkę miodu i 5 ml EstroVity i możemy pić nasz złoty napój.

 

Szarlotka w szklance

 

Podobno napój ten wymyślili zakonnicy, którzy jakoś próbowali sobie w dawnych czasach radzić z czterdziestodniowym postem, nie łamiąc jego zasad, a jednocześnie trochę oszukując podniebienie. Oczyszczający napój z miodem, który rozgrzeje, ale i bardzo dobrze przysłuży się naszym jelitom. Startą na grubych oczkach skórkę jabłka zasypujemy goździkami i przyprawą korzenną. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy dwie łyżki miodu i EstroVitę. Napój z jabłkiem i przyprawą korzenną jest bardzo mocny w smaku, może też mieć właściwości przeczyszczające, dlatego nie zaleca się podawania go dzieciom.