Dynia to typowo jesienne warzywo. Nie dość, że pięknie wygląda i zdobi nasze kuchnie, to jeszcze ma sporo wartości odżywczych. Jest bogata w cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Dość powiedzieć, że w Meksyku znalazła ona swoje zastosowanie w medycynie naturalnej! Poznaj najlepsze pomysły na dania z jej wykorzystaniem.

 

Gulasz z dyni

Gulasz z dyni jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy pokroić ją w kostkę i dodać do niej cukinię, paprykę i pomidory. Całą jednogarnkową potrawę przypraw na ostro, dodając do niej trochę chilli. To najlepszy pomysł na szybki jesienny obiad. Aby gulasz z dyni cieszyć mógł pełnią składników odżywczych, dodaj do nałożonej do miseczki porcji łyżeczkę EstroVity.

 

 

Sałatka z dyni

Do przygotowania sałatki z dyni niezbędny jest kilogram miąższu z tego warzywa, kilka garści szpinaku oraz dodatki: brązowy cukier, cynamon, oliwa, posiekane orzechy laskowe, miód, sól, ocet balsamiczny, ser feta. Pokrojony miąższ dyni podpiecz w piekarniku z dodatkiem cukru i cynamonu. Następnie połącz z pozostałymi składnikami w garnku. Pamiętaj o jednej łyżeczce EstroVity na porcję.

 

 

Zapiekana dynia

Wybierz dynię średniej wielkości, którą przetnij na pół i usuń z niej pestki. Następnie połówkę włóż do rozgrzanego piekarnika. Na blachę wlej odrobinę wody. Po upieczeniu wzrusz miąższ widelcem. Wlej do środka sos, przygotowany z rozgrzanej łyżki masła, zmiażdżonego czosnku, mąki i mleka, które dobrze ze sobą wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, dolej go do dyni i posyp zapiekankę serem. Zapiecz do momentu, aż ser się roztopi. Po upieczeniu polej danie odrobiną EstroVity.

 

 

Krem z dyni

Przygotuj około kilograma miąższu z dyni, cebulę, marchewkę, dwa ząbki czosnku, odrobinę masła, szklankę soku jabłkowego, gałkę muszkatołową, wywar warzywny, cynamon, cukier, chilli i EstroVitę. Zacznij od posiekania i zeszklenia na maśle cebuli. Dodaj do niej pokrojoną drobno marchewkę i pokrojoną drobno dynię. Zalej je sokiem jabłkowym oraz wywarem, aby dynia była całkowicie zasłonięta. Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny. Miękkie warzywa zmiksuj, dopraw do smaku przyprawami. Gdy zupa trafi do bulionówek, wzbogać ją o EstroVitę.

 

Kotlety z dodatkiem dyni

Jeżeli preferujesz mięsne potrawy, przygotuj cztery sznycle z indyka oraz 40 dekagramów dyni o twardym miąższu. Miąższ dyni upiecz w piekarniku, a następnie rozgnieć go widelcem. Na maśle podsmaż drobno pokrojone paprykę, cebulę i czosnek. Warzywa ostudź i dodaj do dyni. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ostrą papryką. Sznycle z indyka lekko rozbij, przypraw, do środka włóż farsz, złóż na pół i zepnij wykałaczką. Całość opanieruj w jajku oraz w bułce tartej. Usmaż na oleju. Na koniec gotowe danie skrop EstroVitą.