Najlepsza kuchnia, to taka która jest szybka, aromatyczna i smaczna. Skupiliśmy się właśnie na niej, wybierając 5 przepisów, których przygotowanie nie zajmie dłużej niż 25 minut! Te wyjątkowe dania zasmakują każdemu, nawet osobie, która nie wyobraża sobie obiadu bez kotleta schabowego.
- Kokosowe curry – sposób na Indie w Twoim domu
Wszystko czego potrzebujesz, to:
1/2 cukinii
1 dymka
2 marchewki
1 batat
garść brokuła lub puszka zielonego groszku
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (dostępne są również gotowe w puszkach i słoikach)
1 cytryna lub limonka
1 i 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
1Puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżka pasty curry
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
opcjonalnie: 1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie:
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj batata i marchewki, posiekaj dymkę, podziel na cząstki brokuła i pokrój cukinię na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa dodaj do garnka na rozgrzaną wcześniej oliwę z oliwek i podsmaż aż do momentu zamknięcia się warzyw (około 5-7 minut). Następnie dodaj proszek i pastę curry oraz trawę cytrynową. Całość podsmaż często mieszając, aż do momentu, kiedy przyprawy dokładnie połączą się z warzywami. Dodaj mleko kokosowe, ciecierzycę, sok z cytryny i syrop klonowy, gotuj przez kolejne 5 minut.
Dopełnieniem tego obiadu może być ryż lub placki naan. Całość dostaje ciekawej konsystencji po dodaniu wraz z ciecierzycą całych pomidorów w puszce, które rozpadną się w trakcie gotowania. Danie przewidziane jest na 4 porcje.
- Pikantna zupa kukurydziana na chłodne wieczory
Ten przepis jest idealne dla wszystkich tych, którzy są fanami gęstej i sycącej zupy, jednak kremy nie należą do ich ulubionych. Pyszna zarówno sama, jak i z grzanką, spisze się zarówno na rozgrzewkę oraz po ciężkiej pracy na działce lub w ogrodzie.
Wszystko czego potrzebujesz, to:
1 szklanka mleka
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki utartego sera cheddar
1 duża łyżka masła
1/2 cebuli
1 puszka kukurydzy
1 papryka
1 papryczka chili
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kminku
1 łyżka mąki bezglutenowej
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzej na małym ogniu mleko wraz z bulionem warzywnym, nie doprowadzając do wrzenia. Pokrój cebulę w drobną kostkę i duś na maśle aż zmięknie. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Do tak powstałej zasmażki dodaj pokrojoną paprykę, odcedzoną kukurydzę i drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Zagrzaną wspólnie całość dodaj do garnka z mlekiem i bulionem, przypraw kminkiem i curry. Po kilku minutach dodaj ser cheddar, co jakiś czas mieszając. Przez cały czas pamiętaj, aby zupa się nie zagotowała. Tak przygotowaną zupę podawaj z grzankami z masłem czosnkowym lub udekorowaną dymką.
- Wegetariański makaron fajita
Czy zdarzyło Ci się marzyć o daniu, które skończysz w kwadrans? Choć wydaje się to niemożliwe, ta propozycja idealnie pokazuje, że to co pyszne wcale nie musi piec się w piekarniku przez osiem godzin.
Wszystko czego potrzebujesz, to:
4 szklanki makaronu
2 szklanki sosu enchilada
6 ząbków czosnku
1 szklanka czarnej fasoli
1 cebula
1 papryka
1/2 szklanki kukurydzy
1 łyżka kminku
1 łyżka chili
1/2 łyżka papryki
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Na rozgrzany olej dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę na lekko brązowy kolor. Dodaj sos enchilada, przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę, przykryj i pozwól dusić się na małym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dołóż ugotowany wcześniej makaron i pozwól smażyć się bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Podawaj w półmisku z dodatkiem świeżej kolendry lub plastrów awokado.
- Tacos z fasolą
Wszystko czego potrzebujesz, to:
3 tortille kukurydziane
1/2 szklanki ryżu (najlepiej brązowego)
1/2 szklanki czarnej lub czerwonej fasoli
1 papryka zielona
ćwiartka czerwonej kapusty
1/2 szklanki salsy
odrobina ulubionego sera
1 łyżka kolendry
1/4 limonki
Sposób przygotowania:
Zacznij od ugotowania ryżu. Tortille delikatnie namocz i nawiń na butelkę, lub przełóż wprost przez kratkę piekarnika, tak aby uzyskać kształt łódki. Podpiecz je przez chwilę, siekając w tym czasie kapustę i paprykę oraz ścierając ser. Tacos możesz przygotować na dwa sposoby: szybszy – wkładając składniki w tortillę, polewając je sosem z limonki i nakładając na wierzch posypkę z kwaśnego twarogu (jest to również mocno orzeźwiająca wersja, która idealnie komponuje się z liśćmi świeżej kolendry) i nieco wolniejszą – po dodaniu składników całość posypać startym serem cheddar i podpiekając przez chwilę w piekarniku.
- Pikantna zupa z czarnej fasoli
Dlaczego czarna fasola jest tak ważnym składnikiem w diecie warzywnej? Ponieważ zawiera ogromne ilości białka, które trudno uzupełnić przy braku mięsa. Tą zupę można przygotować na dwa sposoby: jako całkowity krem, lub pozostawiając część fasoli nietkniętą.
Wszystko czego potrzebujesz, to:
szklanka bulionu warzywnego
1 puszka czarnej fasoli
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
garść świeżej kolendry
1 i 1/2 łyżeczki kminku
1/2 awokado
1 łyżeczka papryki wędzonej
odrobina płatków chilli według uznania
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzaną oliwę dodaj cebulę i czosnek posiekane w drobną kostkę. Pokrój paprykę na małe kawałki i dodaj je do garnka. Odcedź dokładnie fasolę i zetrzyj ją na miazgę widelcem, lub przy pomocy blendera, całą lub zostawiając 1/4 puszki jako nadający struktury dodatek. Dodaj bulion warzywny, posiekaną kolendrę, kminek, chili oraz ocet balsamiczny i odstaw do gotowania na 10 minut. Kiedy składniki dobrze się połączą, rozlej zupę do półmisków i udekoruj połówkami plasterków awokado. Smacznego!
Pamiętaj, że do każdego dania możesz dodać suplement diety EstroVita, który uzupełni Twoją dietę w kwasy tłuszczowe omega – element niezbędny do prawidłowej pracy ciała, który możemy dostarczyć do naszego organizmu jedynie w diecie. Suplementu nie można podgrzewać, dlatego możemy dodać go do przestudzonych zup, sosów, produktów mlecznych oraz sałatek i surówek. Już 5 ml dziennie całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na NNKT dla Twojego organizmu, a zmiany widoczne są gołym okiem – młodsza skóra, zwiększona odporność i lepsze samopoczucie to tylko niektóre z nich.