Kwiaty i zioła to nie tylko ozdoby i przyprawy. To także prawdziwa skarbnica naturalnych substancji wspierających organizm. Warto wiedzieć, po które należy sięgać i jak najlepiej jest ich używać.
Szałwia
Szałwia kojarzy się z naparami pomagającymi na ból zębów oraz ból gardła. To wszystko za sprawą jej właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Herbata z szałwii jest smaczna i zdrowa, a co ważne – zioło te można uprawiać w doniczce na swoim parapecie.
Mięta
Mięta to popularne zioło. Wiele osób sięga po napar z niej, a także dodaje ją do potraw i deserów. Przede wszystkim ma ona zdolność do rozluźniana mięśni gładkich, a więc łagodzi bolesne skurcze przewodu pokarmowego. Poprawia ona trawienie dzięki zwiększaniu wydzielania kwasów żołądkowych. Poza tym doskonale smakuje.
Melisa
Melisa ma działanie uspokajające. Łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Warto pić napary z melisy w okresie wzmożonej podatności na lęki. Podobnie jak zioła zaprezentowane wyżej, można ją uprawiać w domu.
Nagietek
Nagietek to nie tylko atrakcyjny kwiat, ale również podstawowy produkt do przygotowywania dobroczynnych maści. Ma on działanie przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia i przyśpiesza gojenie się ran.
Ślaz dziki
Ślaz dziki to roślina raczej nieznana wśród osób niezajmujących się na co dzień ziołolecznictwem. Wykonuje się z niego napary działające pomocniczo w przypadku terapii przeziębień i infekcji. Pomoże w przypadku nieżytów dróg oddechowych, łagodzi chrypkę i ułatwia odkrztuszanie.
Owoc dzikiej róży
Owoce dzikiej róży są polecane jaki idealny, naturalny lek na wszelkiego typu infekcje. W swoim składzie ma ona najwyższą zawartość witaminy C spośród wszystkich produktów spożywczych. Poza tym zawiera ona również witaminy A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy.
Krwawnik
Krwawnik to niepozorne, białe kwiatki. Właśnie na tę część rośliny warto zwrócić uwagę. Przede wszystkim dlatego, że jest to środek moczopędny, wspomagający trawienie, a także przyśpieszający gojenie. Krwawnik ogranicza krwawienie i zmniejsza dolegliwości związane z menstruacją.
Głóg
Głóg używany był już w starożytnej Grecji. Stosuje się jego kwiatostan, a także jego owoce. Jego stosowanie jest szczególnie polecane osobom zagrożonym chorobami serca i ze zbyt wysokim ciśnieniem. Dodatkowo ma on właściwości rozkurczające mięśnie gładkie jelit, naczyń krwionośnych i dróg moczowych.