Kwas punikowy, pomimo ważnej roli, jaką pełni w naszym organizmie, dla wielu osób wciąż jest nowością. Chociaż zrobiło się o nim głośno dopiero niedawno, jego właściwości są wykorzystywane od ponad 300 lat. Zawarty w nasionach granatu posiada cenne właściwości antyoksydacyjne, a to tylko jedna z jego licznych zalet.

Granaty to wyjątkowe owoce nie tylko ze względu na swoją budowę oraz kolor. Nasiona granatowca zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu wolne rodniki powstałe przy naturalnych procesach fizjologicznych. Niewielkie ilości wolnych rodników są rozładowywane przez nas samoczynnie, jednak ich nadmiar prowadzi do niezwykle groźnych powikłań, a nawet zmian w DNA. Granaty mają jeszcze jedną cechę, która je wyróżnia – w ich nasionach kryje się kwas punikowy (omega-5), którego nie spotkamy u innych roślin.

 

Antyoksydacja – czym jest i z czym to się je?

Oksydacja to nic innego, jak proces utleniania się, który zachodzi niemal we wszystkim, co biologiczne – także w naszych organizmach. Choć jest to proces naturalny, może doprowadzić do niezwykle niekorzystnego, a często nawet groźnego dla zdrowia stanu zwanego stresem oksydacyjnym.

Stres oksydacyjny to stan zaburzonej równowagi pomiędzy działaniem reaktywnych form tlenu pobieranych w trakcie oddychania, a zdolnością organizmu do ich szybkiej detoksykacji. Zawierają one wolny elektron na końcu swojego wiązania, który dąży do połączenia się z drugim elektronem celem rozładowania. Oznacza o dla nas, że brak antyoksydantów (substancji znajdujących się we krwi, posiadających wolny elektron, który oddają bez szkody dla naszego zdrowia) powstające wolne rodniki łączą się uszkadzając błony komórkowe, białka, a nawet nasze DNA. Długotrwały stan braku równowagi prowadzi do przyspieszenia procesów starzenia się komórek, a nawet do powstania nowotworów.

 

Kwas punikowy

Jest on zaliczany do mało popularnej rodziny kwasów tłuszczowych omega 5. Prowadzone od lat badania na temat syntetycznych przeciwutleniaczy dowodzą, że ich przyjmowanie wiąże się ze wzrostem zaburzeń stresu oksydacyjnego, co sprawia że ich naturalne źródła są jedynymi, które powinny być wykorzystywane w naszej diecie. Wykazano także, że regularne spożywanie kwasu punikowego znacząco obniża ilość złego cholesterolu we krwi.
Przeciwzapalne właściwości omega 5 nie tylko chronią przed chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, miażdżyca i nowotwory, ale również znacząco redukują ich skutki u osób chorych.

Największą siłą nasion granatu jest jednak ich wpływ na nasz układ krwionośny. Udowodniono, że już po dwóch tygodniach stosowania kuracji z kwasu punikowego obniża się ciśnienie krwi u osób zmagających się z nadciśnieniem, a przy dłuższym czasie ich spożywania możliwe jest cofnięcie zmian miażdżycowych.
Wymieniając zalety kwasu punikowego nie sposób nie wspomnieć o wynikach badań dotyczących jego wpływu na zahamowanie rozrostu komórek raka prostaty poprzez zmniejszenie poziomu PSA. Wykazano również, że kwas punikowy łagodzi objawy artretyzmu i bólu stawów oraz redukuje ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Codzienną dawkę zdrowia zawiera EstroVita MEN, preparat łączący w sobie moc kwasu punikowego z olejami i witaminami pochodzenia naturalnego. Suplement diety o wysokiej bioretencji zawiera witaminę D – odpowiedzialną za utrzymanie sprawnych mięśni i kości a także wspomaganie układu odpornościowego, E – silny antyoksydant, oraz K – ważny składnik wspierający układ krwionośny. EstroVita MEN to łyżka energii, dobrego samopoczucia i młodszego wyglądu. Produkt został stworzony z myślą o mężczyznach chcących zadbać o swoje zdrowie niezależnie od prowadzonego przez nich trybu życia.