Dodajemy ją do herbaty lub potraw; jest dodatkiem do maseczek, peelingów – nie tylko domowej roboty. Mówi się, że jest bogatym źródłem witaminy C – cytryna. Ten niepozorny owoc kryje w sobie mnóstwo pozytywnych właściwości, pomimo charakterystycznego, kwaśnego smaku. Przyjęło się, że sięgamy po nią w momencie przeziębienia i w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm narażony jest na bakterie i wirusy.

Już w XVII doceniono cytryny i wykorzystywano je jako lekarstwo na szkorbut, wywołany niedoborem kwasu askorbinowego w pożywieniu. Obowiązkową dzienną dawkę soku z cytryny spożywali marynarze, którym doskwierała wyżej wspomniana choroba. Po pewnym czasie zaobserwowano znaczącą poprawę zdrowia. Patrząc zatem na rok 1720 możemy stwierdzić, że spożywanie cytryny niesie za sobą wiele pozytywnych korzyści dla naszego organizmu.

Właściwości soku z cytryny

Najczęściej wykorzystuje się właśnie sok z cytryny, ponieważ posiada on właściwości wspomagające nasz organizm. Pomimo kwaśnego smaku jest bogatym źródłem takich składników jak:

  • witaminy C będącej kluczową dla wsparcia odporności organizmu,
  • witaminy E zwanej także witaminą młodości – jest przeciwutleniaczem, wzmacnia nasze naczynia krwionośne i chroni czerwone krwinki,
  • witamin z grupy B – to one odpowiadają za wsparcie układu nerwowego.

To jednak nie wszystko – cytryna kryje w sobie także rutynę, beta-karoten oraz mikroelementy takie jak: magnez, żelazo, potas czy sód. PH soku z cytryny wynosi ok 2-2,5 co oznacza, że jest odczynem zasadowym. To właśnie dzięki temu dochodzi do alkalizacji organizmu, przez co możliwe jest utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Nie taka cytryna kwaśna…

Jedną z ciekawszych odmian cytryny, jest cytryna Meyera. Przypuszcza się, że jest to połączenie cytryny z mandarynką, ponieważ owoce mają słodszy smak. Owoce tej cytryny są nieco bardziej okrągłe, skórka cieńsza, a jej kolor – choć w większości żółty – ma pomarańczowe zabarwienie. Miąższ cytryny Meyera ma ciemno żółty kolor. Cytrynę tę można spotkać jako ozdobne drzewko hodowane w donicach na balkonach lub w ogrodzie. Słodką cytrynę można spotkać także w postaci dodatku do suplementów diety. Przykładem może być EstroVita Immuno Kids. To suplement diety o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3, -6, -9  wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno Kids zwiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3/Omega-6 w doskonałej proporcji Omega-3/Omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu.

Zastosowanie cytryny

Mówiąc o cytrynie na myśl od razu przychodzi nam herbata z jej dodatkiem – to właśnie ta forma jest jedną z najpopularniejszych. Czy jednak dodanie cytryny do herbaty nie jest szkodliwe? Cytryna w herbacie może być szkodliwa tylko w momencie, kiedy zostanie dodana do naparu zawierającego fusy. Dlaczego tak się dzieje? Otóż, cytryna wchodzi wówczas w reakcję z aluminium zawartym w liściach herbaty, wytwarzając groźny dla organizmu cytrynian glinu (czarna herbata zawiera glin). Kiedy zatem wyciągamy fusy z herbaty tuż przed dodaniem cytryny – glin pozostaje w liściach, co nie jest szkodliwe dla organizmu. Odmienna rzecz dzieje się, kiedy wcześniej dodamy cytrynę lub jej sok – wiąże on wówczas aluminium. Cytrynę do herbaty najlepiej zatem dodać w chwili, kiedy napar jest czysty i kiedy herbata nieco przestygnie.

Cytrynę chętnie wykorzystujemy w kuchni przyrządzając potrawy. Popularne jest dodawanie plasterka cytryny do ryby, kilku kropel soku do sosów czy ciast. To jednak nie wszystkie jej zalety – cytryna znalazła również swoje zastosowanie w… utrzymywaniu czystości! M.in. świetnie sprawdza się w chwili, gdy chcemy pozbyć się nieprzyjemnego osadu z kuchennego zlewu. Wystarczy wówczas wypolerować go za pomocą połówki cytryny – efekt jest niemal natychmiastowy!

Nie bez znaczenia jest rola cytryny w kosmetyce. Wykorzystywana jest jako składnik odżywek do włosów, kremów, antyperspirantów, a nawet past do zębów. Szczególnie jednak została uwielbiona w pielęgnacji skóry – jej sok rozjaśnia i doskonale nawilża skórę, wykazuje również działanie oczyszczające i orzeźwiające. Zabiegi z wykorzystaniem cytryny można wykonywać samemu w domu – wystarczy nanieść na płatek kosmetyczny sok z cytryny, a następnie przemyć twarz. Uwaga! Zabiegu nie powinny wykonywać osoby posiadające nadmiernie wrażliwą skórę lub z widocznymi rankami.

Cytryna, choć niepozorna, kryje w sobie wiele drogocennych składników, które mają szerokie zastosowanie. Duża zawartość witaminy C stała się niemal charakterystyczna dla tego owocu, co sprawia, że cytryna jest nieoceniona w okresie jesienno-zimowym, kiedy podatni jesteśmy na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych. Warto zatem zaopatrzyć się w cytrynę i korzystać z jej dobroczynnych właściwości!