Czarna porzeczka to nie tylko bardzo smaczne owoce, ale są one także pełne wartościowych składników. Warto po nie sięgać latem, bo w końcu w Polsce rosną naturalnie. Nadają się nie tylko do jedzenia na surowo, ale również do przygotowywania na ich bazie koktajli, dodawania do jogurtu i do deserów, a także do robienia soków. Czarna porzeczka jest również doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych, mięs i serów.

 

Nie tylko witamina C

 

Zaledwie 100 gram czarnych porzeczek pokrywa aż 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, zostawiając tym samym daleko w tyle cytrusy. Nic dziwnego, że od dawna uważano, że te owoce przyniosą ulgę w trakcie infekcji.

 

Ale czarna porzeczka to nie tylko bogata zawartość witaminy C. Znaleźć w niej można również antyoksydanty. Flawonoidy wiążą wolne rodniki. Hamują one powstawanie w organizmie różnorodnych szkodliwych związków chemicznych. Wiążą na przykład bardzo niebezpieczny kadm, a także jeszcze inne metale ciężkie, które zagrażają ludzkiemu organizmowi. Czarna porzeczka wspomaga także oczyszczenie organizmu z zalegających toksyn. Po te owoce w szczególności powinny sięgać osoby, które mają wysoki poziom złego cholesterolu we krwi. Redukują w ten sposób ryzyko wystąpienia miażdżycy.

 

Inne składniki obecne w czarnej porzeczce

 

Czarna porzeczka to również źródło pektyn. Jest to rozpuszczalny błonnik, obniżający poziom glukozy we krwi. Dzięki temu zapobiega on pojawieniu się cukrzycy. Oprócz tego te owoce są bogate w witaminę A, dzięki czemu pozytywnie wpływają na wzroku. Czarna porzecza w swoim składzie zawiera: witaminy B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, karotenoidy, cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, sole fosforu, żelaza i potasu. To prawdziwa bomba zdrowia dla organizmu.

 

W medycynie ludowej wykorzystuje się nie tylko owoce czarnej porzeczki, ale także jej liście. Na ich bazie wykonuje się okłady usprawniające proces gojenia się ran. Tworzy się z nich także napary przydatne w trakcie przeziębienia, uczucia przedłużającego się zmęczenia, przy problemach z anemią i bezsennością. Aby jednak ich działanie było tak spektakularne, sięgać należy po rośliny rosnące w czystym środowisku albo z ekologicznych upraw. Szczególnie w sezonie letnim to dobry pomysł na dostarczenie do organizmu kompleksu witamin. Zimą warto sięgać po przetwory stworzone na bazie tych owoców.

 

Liście z czarnej porzeczki zostały wykorzystane również do stworzenia suplementu diety Estrovita. EstroVita to unikalna mieszanina tłoczonych na zimno olejów roślinnych (olej lniany, olej z ogórecznika, olej z wiesiołka oraz olej z czarnej porzeczki), która jest bogata w kwas alfa-linolenowy, kwas linolenowy oraz kwas gamma-linolenowy. Poza tym kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, 6 i 9, które są składnikami preparatów, są również wzbogacone w witaminy oraz mikroelementy. Preparaty wyróżnia unikalna czystość kwasów tłuszczowych omega-3, 6 i 9.