Ostatnimi czasy, jak bumerang, powraca temat oczyszczania organizmu. Nie ma w tym w zasadzie nic dziwnego, wszak ciągle słyszy się o dużej ilości zanieczyszczeń czy stosowanych nawozach. Wiele z nich negatywnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego warto wiedzieć, jak usuwać toksyny z organizmu.
W oczyszczaniu organizmu pomaga spirulina będąca również naturalnym suplementem diety. Spirulina jest mikroskopijną algą z gatunku sinic, która stosowana była już przez Azteków. Naturalnie można spotkać ją na niektórych terenach Afryki i Meksyku. Dziś spotykana jest najczęściej w formie tabletek lub proszku.
Za sprawą dużej zawartości białka (ok. 65-70%) spirulina nosi miano „zielonego mięsa”. Spożywanie spiruliny dostarcza organizmowi:
- beta-karoten,
- kwas foliowy,
- bioflawonoidy,
- żelazo,
- miedź,
- selen,
- cynk,
- kwas linolenowy.
Spirulina bogata jest w witaminy z grupy B, A, C, D, E oraz K. To jednak nie wszystko – spożywanie spiruliny pozytywnie wpływa na pracę organizmu, ale i jego odporność przez wzgląd na namnożenie się flory bakteryjnej w jelitach. Spirulina jest idealnym źródłem białka roślinnego, dlatego tym bardziej warto wprowadzić ją do swojej diety. Spirulina, poprzez zawartość żelaza, jest dobrym rozwiązaniem dla osób z anemią spowodowaną jego niedoborem.
Reasumując – spirulina jest algą, pozytywnie wpływającą na nasz organizm poprzez wsparcie układu odpornościowego, detoksykacji czy utrzymania właściwego poziomu ciśnienia krwi oraz cholesterolu. Jest również doskonałym źródłem białka roślinnego oraz witamin i składników odżywczych.
Spirulina jest świetnym dodatkiem do diety – zawarte w niej witaminy i minerały są bezpieczne dla kobiet w ciąży oraz dzieci. Zanim jednak zdecydujemy się nawłączenie spiruliny do naszej diety musimy wziąć pod uwagę brane przez nas leki oraz choroby – również te przebyte. Dlatego też warto jej spożywanie skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Dawkowanie spiruliny
Spirulinę należy przyjmować zgodnie z
zaleceniami producenta. Zazwyczaj przyjmuje się ją w tabletkach trzy razy
dziennie. Sproszkowaną spirulinę najlepiej rozpuścić w szklance ciepłej wody lub
dodać do koktajlu.