Powszechnie znany i używany cukier spożywczy to handlowa nazwa sacharozy. Wytwarza się go przede wszystkim z trzciny cukrowej oraz z buraków cukrowych. Cukier buraczany w Polsce cieszy się zdecydowanie większą popularnością. Jego produkcja to rafinowanie soku z buraków cukrowych. Takie działanie sprawia, że gotowy cukier pozbawiony jest jakichkolwiek witamin oraz minerałów. Niezależnie od początkowej rośliny, z jakiej cukier jest wytwarzany, produkt końcowy za każdym razem to niemalże czysta sacharoza. Z tego powodu zdecydowanie warto go zastąpić czymś innym.

Syrop klonowy

Syrop klonowy to kanadyjski specjał, który uzyskuje się poprzez odparowanie soku pobieranego z drzewa klonowego. Idealnie nada się jako dodatek do słodkich deserów, na przykład naleśników, ale również do dań wytrawnych. Ma dość gęstą konsystencję i charakterystyczny smak, dzięki któremu jest wyczuwany w potrawach.

Stewia

Słodycz uzyskuje się dzięki sproszkowaniu liści tej rośliny. Doskonała do słodzenia napojów, na przykład lemoniady. Jest wielokrotnie słodsza od tradycyjnego cukru i posiada delikatny smak.

Ksylolit

Ksylolit najczęściej pochodzi z soku brzozy, chociaż występuje również w niektórych owocach. Szacuje się, że ma aż o 40% mniej kalorii od substancji pozyskiwanej z buraka, a do tego ma znacznie niższy indeks glikemiczny. Konsystencją i smakiem również się od niego nie odróżnia. Minusem jest wysoka cena.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy kupuje się najczęściej w formie płynnej. Doskonale nadaje się do wypieków, dodając słodkościom aromatu kokosowego.

Melasa

Najwięcej zdrowych wartości ma ta, powstająca jako odpad przy produkcji trzciny cukrowej. Melasa ma bardzo wszechstronne zastosowanie w gastronomii. Mistrzowie kuchni stosują ją nie tylko do deserów. Jest gęsta i ciemna, kupuje się ją w słoikach. To źródło wapnia, magnezu, żelaza, molibdenu, miedzi, selenu, manganu, chromu i potasu.