Wszystkie dobrze to znamy. Jesteś po drugim śniadaniu, do obiadu daleko, ale coś byś przekąsiła. Spokojnie, nie zawsze oznacza to łakomstwo i nie zawsze powinnaś mieć wyrzuty sumienia! Po prostu Twój mózg, intensywnie pracujący i skoncentrowany na zadaniach, poszukuje energii. Stąd chęć na czekoladę lub ptasie mleczko. Zastąp słodycze czymś zdrowszym, bez szkody dla sylwetki.

Pudełko mocy

Najlepiej takie z przegródkami (do kupienia w wielu supermarketach i w sieci). Niech w każdej z nich znajdzie się to, co nasz mózg lubi najbardziej –  migdały, orzechy, daktyle, czy suszone banany lub morele. Czujesz nagłą chęć na coś słodkiego? W garstce mieszanki orzechów znajdziesz ogromną ilość kwasów omega 3, 6 i 9, które są najważniejszym napędem dla pracy Twojego mózgu.

Owocowe szaszłyki

Hit sezonu i ulubiona przekąska wielu instagramowych trenerów. Jabłka, gruszki, banany, mango, melona i arbuza kroisz w kostkę, a następnie nadziewasz na patyki do szaszłyków. Całość możesz posypać płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub cynamonem. Szaszłyki wkładasz do pudełka i zabierasz ze sobą do pracy lub szkoły. Gwarantujemy, że jeśli Ty ich nie zjesz, z chęcią zrobią to Twoi koledzy.

Ogórkowe sushi

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Świeżego, długiego ogórka kroimy na cienkie plastry wzdłuż. Puszkę tuńczyka mieszamy z łyżeczką majonezu i szczyptą pieprzu. Następnie smarujemy pastą plastry ogórka i owijamy nimi słupki żółtego sera. Jest to bardzo pożywna przekąska, dedykowana tym, którzy nie mają zwykle czasu na regularne jedzenie. Całość skrapiamy preparatem EstroVita, zawierającym kwasy omega 3, 6 i 9, olej lniany, olej z wiesiołka, ogórecznika i czarnej porzeczki. Dzięki temu dodatkowi nasza przekąska będzie prawdziwą ucztą dla naszego mózgu.

Pasta warzywna

Będzie idealna z chrupkim pieczywem lub waflem ryżowym. 150 gram szpinaku, dwie papryki, łyżkę pasty tahini, łyżeczkę masła orzechowego, sok z cytryny i pomidora malinowego blendujemy. Dodajemy łyżeczkę EstroVity na porcję, do tego szczyptę soli i pieprzu. Jeśli lubisz warzywa pokrojone w słupki, taka pasta będzie do nich świetnie pasować!

Chipsy z jabłka

Zamiast kupować gotowe, zrób je samodzielnie. Nic prostszego! Kilka pozbawionych pestek jabłek kroisz w plasterki, a następnie układasz na papierze do pieczenia na odkręconym kaloryferze. Możesz posypać je cynamonem lub przyprawą do piernika. Chipsy są gotowe po około dwóch dniach. Możesz zrobić je także w piekarniku – podpiekając jabłko w temperaturze 180 stopni przez kwadrans, a następnie zostawiając do wystygnięcia.

Smacznego!