Do wykonania lodów wcale nie jest potrzebna specjalna maszynka. Ten letni deser z powodzeniem można przygotować we własnym domu, dobierające swoje ulubione smaki. Przedstawiamy przepis na lody o dowolnym aromacie oraz na owocowy sorbet. To pyszne i zdrowe propozycje.

 

Lody

 

Składniki:

500 mililitrów śmietanki 30%, połowa szklanki drobnego cukru, 3 żółtka, dodatki według uznania: ekstrakt z wanilii, dowolny słodki likier, np. kokosowy.

Do garnka należy wlać śmietankę pomieszaną z połową cukru. Całość należy mieszać od czasu do czasu i wyłączyć ogień w momencie, kiedy cukier się rozpuści. Do metalowej miski należy włożyć żółtka i ubić je z pozostałym cukrem, do uzyskania gęstej, puszystej masy. Do miski należy powoli wlewać gorącą śmietankę, cały czas ubijając. Następnie uzyskany krem przelej z powrotem do garnka i ponowne podgrzewaj na małym ogniu przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Musisz uważać, żeby temperatura kremu nie przekroczyła 80 stopni Celsjusza, inaczej żółtka mogą się ściąć. Po odstawieniu z ognia, do masy należy dodać wybrany ekstrakt. Następnie po ostudzeniu masy przelej ją do pojemnika i włóż do lodówki, nie przykrywając lodów niczym. Początkowo należy dość często mieszać masę. Czas chłodzenia powinien wynieść nawet 3 godziny. Po tym czasie lody włóż do zamrażarki i mieszaj je co pół godziny przez pięć godzin. Po tym czasie lody mogą stać do momentu całkowitego zamarznięcia.

 

Sorbet

 

Składniki:

Pół kilograma truskawek, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki cukru.

Truskawki należy dokładnie umyć, oberwać z nich szypułki i wysuszyć. Następnie pokroić je na ćwiartki i przełożyć do miski. Zalać je sokiem z cytryny i cukrem. Po około pół godziny powinny puścić sok. Po tym czasie przełóż je do zamrażarki na 2-3 godziny, zależnie od indywidualnych ustawień. Kiedy owoce będą niemal zamrożone, należy je zmiksować przy pomocy blendera na gładko. Następnie sorbet należy przełożyć do szczelnego pojemnika i wstawić do zamrażarki na 6 godzin. Po tym czasie można się już cieszyć smakiem truskawkowego sorbetu.