Kto nie lubi smaku domowego majonezu? Ten sos jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw, gości na świątecznym, ale także codziennym stole. Nie jest to produkt najmniej kaloryczny, ale spożywany w niewielkich ilościach okazać się może dobrym źródłem wielu składników odżywczych. Zwłaszcza jeżeli przygotujesz domowy majonez z dodatkiem EstroVity.

 

Składniki:

1 żółtko; ¾ szklanki oleju słonecznikowego; 1 łyżka EstroVity; pół łyżki soku z cytryny; 1 łyżeczka musztardy; szczypta soli.

 

Przygotowanie:

 

Sekretem udanego majonezu jest wykorzystanie produktów wysokiej jakości, a także mieszanie ich wszystkich dopiero po osiągnięciu przez nie takiej samej, pokojowej temperatury.

Zacznij od wbicia żółtka do miski, dodania soli i soku z cytryny. Pomieszaj je starannie. Żółtko najlepiej jest ucierać ręcznie, wykorzystując metalową trzepaczkę. Na początku dodawaj po kilka kropli oleju i ucieraj całość chwilę. Następnie można olej wlewać szybciej, cienkim strumieniem. W tym momencie dodaj także EstroVitę. Oleju dodaj tyle, by od razu mógł się połączyć z masą, która znajduje się w misce. Sos zamieni się po chwili w gęsty, biały majonez.

Warto pamiętać, że im dłużej uciera się majonez, tym robi się on bardziej gęsty. Do smaku najlepiej jest doprawić go musztardą. Ewentualnie można dodać jeszcze trochę soli oraz soku z cytryny.

 

Taki domowy majonez jest znakomitym dodatkiem do sałatek i kanapek. Jeśli chcesz mieć jego zapas w lodówce, pamiętaj, że domowy majonez można przechowywać w słoiczku w lodówce tylko przez kilka dni.