Beta karoten zazwyczaj kojarzy się ze wspomaganiem opalania, który na dłuższą metę pomaga w jej utrzymaniu. Choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, tak beta karoten wspomaga także naszą odporność i świetnie radzi sobie z cerą trądzikową. Posiada ponadto właściwości antyoksydacyjne. Beta karoten nazywany jest także prowitaminą A – jej zastrzyk przydaje się szczególnie w okresie, kiedy jesteśmy podatki na różne infekcje. 

Czym jest beta karoten?

Należy do związków zwanych karotenoidami, dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować i wytwarzać witaminę A. Proces pozyskiwania witaminy możliwy jest dzięki udziałowi nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz enzymów wątrobowych. Główną funkcją prowitaminy A jest wspomaganie opalania oraz przedłużanie tego efektu. Warto wspomnieć, że beta karoten jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym dla skóry, przez co staje się naszą ochroną przed szkodliwym promieniowaniem UV. Beta karoten, oprócz oczywistej dbałości o naszą opaleniznę, ma zbawienny wpływ na zdrowie i organizm. Hamuje działanie wolnych rodników, co pozwala na ochronę przed stresem oksydacyjnym. Ponadto korzystnie wpływa na wzrok.

Występowanie

Przyjęło się, że beta karoten występuje tylko w marchwi – nic bardziej mylnego! Jego źródła można znaleźć także w:

  • suszonych i świeżych morelach,
  • jarmużu,
  • natce pietruszki,
  • melonie,
  • suszonych śliwkach,
  • szpinaku,
  • brzoskwiniach,
  • szczypiorku,
  • wiśniach,
  • dyni,
  • agreście,
  • arbuzie,
  • brokułach.

To jednak nie wszystko. Beta karoten znajdziemy także w serach żółtych z rodzaju poduszkowych i dojrzewających (cheddar pełnotłusty), w mięsie (wątróbka) czy w orzechach (pistacje, orzechy laskowe i włoskie). Dobrym rozwiązaniem będzie także dodatkowa suplementacja zawierająca beta karoten. Doskonałym przykładem jest EstroVita IMMUNO. To suplement diety o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3, -6, -9  wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno zwiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3/Omega-6 w doskonałej proporcji Omega-3/Omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia  całego organizmu. EstroVita Immuno w postaci estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie. 5 ml preparatu dostarcza: Omega-3 (kwas α-linolenowy): 2,4 g – Omega-6 (kwas linolowy): 0,8 g –  Omega-9 (kwas oleinowy): 0,9 g – witamina E (D-alfa-tokoferol): 12 mg – Beta-karoten: 3600 µg – Witamina K2-MK7 (menachinon-7): 75 µg – Witamina D3 (cholekalcyferol): 50 µg  – Naturalny aromat cytrynowy

Z racji tego, że beta karoten wzmacnia nasz układ immunologiczny, szczególnie zaleca się jego spożywanie w okresie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym. Ryzyko infekcji zostaje wówczas zminimalizowane. Nie bez znaczenia jest odgrywana rola beta karotenu względem naszej skóry – kiedy podatna jest na niesprzyjające warunki atmosferyczne często staje się szara i zmęczona. Zalet płynących ze spożywania prowitaminy A jest mnóstwo. Warto zatem włączyć ją do codziennej diety by móc cieszyć się dobrym zdrowiem każdego dnia.