Zaczęło się. Sezon na karnawałowe przyjęcia trwa. Być może i Ty znajdujesz się w gronie ich organizatorów. Jeśli zastanawiasz się nad tym, co podać swoim bliskim, przychodzimy z pomocą. Co podać na przyjęciu, by było smacznie, estetycznie i by talerze nie zajmowały gościom rąk?

Krokieciki z kawiorem i łososiem

Świeżo usmażone i przestudzone naleśniki smarujemy serkiem (np. Philadelfia). Następnie obficie posypujemy kawiorem (można zastosować różne rodzaje) i układamy plasterki łososia. Zwijamy ciasno i owijamy folią spożywczą. Tak powstałe roladki chłodzimy w lodówce przez kilka godzin i następnie kroimy w średniej grubości plasterki. Zamiast naleśników możesz użyć placków do tortilli.

Babeczki warzywne

120 gram mąki pszennej, szczyptę soli, 2 żółtka i 80 gram masła ugniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki i pieczemy nasze babeczki przez 20 minut w 180 stopniach. Gotowe babeczki wypełniamy zblendowanym zielonym groszkiem  i posypujemy świeżym koperkiem. Po ostygnięciu skrapiamy sokiem z limonki oraz 3 łyżeczkami EstroVity, suplementu diety bogatego w  kwasy Omega 3, 6 i 9 i witaminy.

Paluszki serowe po francusku

Opakowanie ciasta francuskiego rozkładamy na papierze do pieczenia i smarujemy żółtkiem. Następnie ścieramy 150 gram parmezanu i rozsypujemy go na cieście. Na wierzch układamy kolejną warstwę ciasta i smarujemy ją żółtkiem. Wierzch posypujemy znów serem (150 gram) oraz płatkami migdałowymi (250 gram). Ciasto tniemy na paski o szerokości 2 cm, które zwijamy na kształt faworków (spiralki – każdy koniec skręcamy w inną stronę). Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Cake pops

To bardzo modne ciasteczkowe lizaki. 5 jaj, szklankę cukru, szklankę mąki pszennej i ¼ szklanki mąki ziemniaczanej zagniatamy i pieczemy biszkopt (45 minut w 180 stopniach). Po wystudzeniu ciasto kruszymy i łączymy z łyżką jogurtu naturalnego, łyżką masła orzechowego i serkiem mascarpone. W ten sposób powstanie lepka i wilgotna masa, którą musimy schłodzić przez 30 minut. Następnie lepimy z niej kulki. W rondelku rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady. Polewamy nią kulki. W każdą wbijamy plastikowy patyczek. Zanim czekolada zastygnie, kulki obsypujemy tym, co sprawi, że będą pięknie prezentować się na kolorowej paterze – płatkami migdałów, wiórkami kokosa, siekanymi orzechami, czy kolorową posypką. Pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce na około 3 h. To dość kaloryczna przekąska, więc nie należy z nią przesadzać😊.

Smacznego!