Jesienią dość często sięgamy po gorącą herbatę, najczęściej dodając do niej miód, cytrynę i imbir. Takie połączenie jest zbawienne szczególnie w chłodne wieczory. Nie od dziś wiadomo, że imbir, a raczej jego korzeń, zawiera mnóstwo cennych substancji, które wykazują wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm. Wszelkiego rodzaju napoje czy preparaty przyrządzone na kanwie imbiru zyskują dużą popularność, szczególnie w okresie wzmożonych przeziębień.

Właściwości imbiru

Imbir jest bardzo popularny w Azji, gdzie wykorzystuje się go niemal do każdej potrawy – z jego dobroczynnych właściwości korzysta się w przypadku m.in. mdłości. Ta niepozorna przyprawa zawiera całą gamę witamin i węglowodanów wpływających na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

W Polsce wykorzystuje się najczęściej suszony imbir, który dodaje potrawom świeżości, ale i pikantności. Imbir mielony komponuje się ze słodkimi potrawami takimi jak ciasta. Nie oznacza to jednak, że nie można stosować surowego imbiru – należy go uprzednio obrać.

W jego składzie możemy znaleźć witaminy: C, B1, B2, E, A oraz K, a także kwas foliowy czy składniki takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. To jednak nie wszystko – imbir to także bogate źródło ginerolu oraz zinferonu, które wspomagają uporanie się ze stanami zapalnymi. Imbir pozytywnie wpływa na poprawę koncentracji, a także dodaje energii i pomaga w zachowaniu witalności! Jest też doskonałym wsparciem dla naszego układu immunologicznego.

Jego główne zastosowanie znajduje się w kuchni – to tam najczęściej można go spotkać jako dodatek do potraw, napojów, ciastek czy sałatek. Choć niewielu z nas o tym wie, tak imbir jest także składnikiem balsamów modelujących sylwetkę – pobudza krążenie, przez co stosując go miejscowo wspiera walkę z cellulitem.

Przeciwwskazania

Imbir niesie za sobą wiele korzyści, niemniej istnieją przypadki, w których należy go unikać. Mowa tutaj o: hemofilii, nadciśnieniu i niedociśnieniu tętniczym, ciąży i karmieniu piersią, wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także refluksie żołądkowo-przełykowym. Warto pamiętać, że imbir wchodzi nieraz w interakcję z lekami, dlatego jeśli przyjmujemy jakieś powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Zadbaj o siebie od środka!

W okresie przejściowym oraz zwiększonego ryzyka infekcji, ważne jest, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników. Herbata z imbirem może być tutaj zbawienna, niemniej ważne jest także przyjmowanie kwasów tłuszczowych.

Warto sięgnąć po EstroVitę Immuno – to suplement diety o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3, -6, -9 wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno zawiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3/Omega-6 w doskonałej proporcji oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu.

Imbir jest przyprawą, którą chętnie wykorzystujemy w okresie jesienno-zimowym przez wzgląd na jego właściwości. To on pomaga rozprawić się z wirusami i bakteriami, wspiera układ immunologiczny i świetnie komponuje się z potrawami!