Ocet jabłkowy stosowany jest od setek lat. Posiada szerokie zastosowanie w każdym gospodarstwie domowym. Jest także wykorzystywany w profilaktyce zdrowotnej. Jakie właściwości niesie za sobą jego regularne stosowanie? Jak wpływa na zdrowie?
Czym jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest jedną z kilku odmian octu, czyli wodnego roztworu kwasu octowego. Powstaje w procesie fermentacji, ma kolor bursztynowy, charakteryzuje się też kwaśnym smakiem i wyrazistym zapachem. Ocet z jabłek bardzo często znajdziemy w kuchni, ponieważ jego spożywanie niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Zyskał na popularności dzięki nurtom związanym z propagowaniem zdrowego stylu życia oraz ekologicznej żywności. Używany jest jako środek wspomagający trawienie, łagodzący dolegliwości górnych dróg oddechowych oraz posiada właściwości antyseptyczne. Jakie składniki znajdziemy w occie jabłkowym? Przede wszystkim są to: kwas octowy, kwas mlekowy, kwas cytrynowy, beta-karoten, pektyny, witaminy z grupy B, witamina C, składniki mineralne, aminokwasy.


Właściwości octu jabłkowego
Jak dowodzą badania naukowe, ocet jabłkowy posiada wszechstronne zastosowanie. Wyróżnia się głównie jego właściwości lecznicze.
-
Poprawia wrażliwość tkanek na insulinę
Aspekt ten zainteresuje osoby cierpiące na insulinooporność, cukrzycę oraz w trakcie odchudzania. Dodatek octu jabłkowego do posiłku, np. w formie winegret znacznie poprawia gospodarkę energetyczną organizmu. Pektyny zawarte w occie jabłkowym spowalniają aktywność enzymów trawiących węglowodany. Co to oznacza? Zwiększa uczucie sytości, przez co w efekcie jemy mniej.
-
Wpływa na wyrównanie profilu lipidowego
Zawarte w occie jabłkowym pektyny wiążą cholesterol, a przez to, że będzie wydalony wraz z kałem, zostaje ograniczone jego wchłanianie. Ocet jabłkowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów.
-
Posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe
Ocet jabłkowy wyróżnia się dużą zawartością kwasu octowego i innych kwasów organicznych. Posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co potwierdzają badania naukowe.
Jak spożywać ocet jabłkowy?
Jako dodatek do sałatek, do dressingu. Co potrzebujesz do wykonania:
– 1 łyżka octu jabłkowego,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 łyżka EstroVity,
– sól i pieprz,
– łyżeczka miodu.
Ocet jabłkowy należy spożywać z umiarem, w dużych ilościach może mieć działanie drażniące na błonę śluzową żołądka. Dobrze stosować jest go bezpośrednio przed posiłkiem lub w towarzystwie innych potraw.
