Wydaje się, że zdrowe produkty, takie jak warzywa, można jeść w dowolnej konfiguracji. Niestety tak nie jest. Istnieją połączenia, które nie są odpowiednie dla organizmu. Poznaj najpopularniejsze z nich.

 

Ogórek i pomidor

 

To chyba najczęstsze połączenie, które nie jest zbyt korzystne. Surowy ogórek w swoim składzie ma askorbinazę, czyli enzym, który niszczy kwas askorbinowy. Dlatego nie powinno się go jeść z żadnymi źródłami witaminy C. Można jednak zwalczyć tę właściwość poprzez zakwaszenie ogórka na przykład sokiem z cytryny.

 

Pomidor i biały ser

 

To kolejne klasyczne połączenie. Niestety w pomidorach zawarte są kwasy, które łączą się z wapniem obecnym w białym serze i tworzą w ten sposób szczawian wapnia. Może on osadzać się w stawach i powodować dolegliwości bólowe. Część dietetyków uważa, że tak nie jest, jednak znaczna grupa ostrzega przed takim miksem na talerzu.

 

Czerwone mięso i wino

 

Dawniej trudno było sobie wyobrazić serwowanie czerwonego mięsa bez dodatku wina. Jednak nie jest to najbardziej trafne zestawienie. Wino zawiera w swoim składzie garbniki, które ograniczają wchłanianie się żelaza obecnego w czerwonym mięsie.

 

Herbata i cytryna

 

Nie brakuje osób, które nie wyobrażają sobie wypicia filiżanki czarnej herbaty bez plasterka cytryny. Niestety, ma to swoje minusy. W liściach herbacianych zawarty jest glin. Ten pierwiastek niektórzy uznają za doprowadzający do powstawania chorobowych zmian w mózgu. Jednak w takiej formie jest on nieprzyswajalny dla organizmu. Co innego jednak, kiedy doda się do niego kwas cytrynowy i powstanie cytrynian glinu. Wówczas jest on łatwo wchłanialny, więc może sprzyjać rozwojowi np. powstanie choroby Alzheimera.

 

Herbata i ciasto drożdżowe

 

Garbniki z herbaty ograniczają wchłanianie białek, a także wiążą wapń, magnez, cynk, żelazo i inne pierwiastki. Dotyczy to także witaminy B1. To właśnie ciasto drożdżowe jest jej dobrym źródłem. Dlatego mocną herbatę lub kawę lepiej w tym przypadku zastąpić jakimś innym napojem, by ciasto nie straciło swoich właściwości.