Wegetariańska dieta może być naprawdę zdrowa i dobrze zbilansowana, jeżeli tylko odpowiednio podejdzie się w niej do kwestii uzupełniania niedoborów. Jednym z bardzo ważnych dla organizmu składników są kwasy omega-3. Znajdują się one między innymi w rybach. W jakich wegetariańskich i wegańskich produktach można je również znaleźć?

 

Kwasy omega-3 to konkretnie mówiąc, grupa trzech wielonienasyconych związków: kwasu alfa-linolenowego (ALA), kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Określa się je mianem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli NNKT, bo tym w zasadzie są dla ludzkiego organizmu. Dodatkowo nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć i jedyną drogą jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

 

Jakie działanie mają kwasy omega-3?

 

Kwasy omega-3 przede wszystkim mają działanie przeciwzapalne, a także zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób. Ich udział w diecie jest niezbędny szczególnie w perspektywie profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega-3 są także elementem koniecznym dla prawidłowego działania układu nerwowego, zmysłu wzroku, potrzebne są rozwijającemu się płodowi etc.

 

Gdzie znajdują się kwasy omega-3?  

 

W przeważającej liczbie produktów roślinnych kwasy omega-3 po prostu nie występują. Dlatego tym ważniejsze jest zadbanie o ich obecność w diecie. Bardzo praktyczne jest sięganie po siemię lniane, które jest właśnie źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 na diecie wegańskiej. Powinno się jeść nawet dwie łyżki tych nasion dziennie.

 

Inne źródła kwasów omega-3 dla wegan i wegetarian to olej lniany, orzechy włoskie, nasiona konopii, chia, a także olej rzepakowy. Mniejsze ilości tego składnika odnaleźć można w zielonych liściach warzyw oraz w algach. To jednak stężenia zbyt małe, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na nie ludzkiego organizmu.

 

Warto również pamiętać, że niestety w większości produktów bogatych w kwasy omega, stosunek omega-6 do omega-3 jest bardzo nieproporcjonalny. Zazwyczaj jest kilkanaście, albo nawet kilkadziesiąt jednostek więcej kwasów omega-6, co jest dla nas niekorzystne, gdyż wówczas kwasy omega-3 nie mogą spełniać swojej roli.

 

Rozwiązaniem jest sięgniecie po gotowy preparat EstroVita. To kompozycja czterech olejów: z lnu, z wiesiołka, z ogórecznika i z czarnej porzeczki, która zawiera kwasy omega-6 i omega-3 w doskonałej proporcji. Jest to produkt stuprocentowo wegański, bez konserwantów, do tego łatwy do przyswojenia przez organizm. Forma płynu pozwala nie tylko na przyjmowanie dawki bezpośrednio z opakowania, ale także na dodawanie preparatu do różnego rodzaju potraw.