Kurkuma to nie tylko przyprawa. To także prawdziwe naturalne lekarstwo, już od wieków wykorzystywane w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Pochodzi ona z Indii, a pozyskuje się ją z korzenia ostryżu. Od jakiegoś czasu coraz więcej mówi się o kurkumie w kontekście jej zdrowotnych właściwości.

 

Niemieccy naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Jülich przekonują, że kurkuma może spowodować przyśpieszenie procesów naprawczych w ludzkim mózgu. Dziać się ma tak za sprawą obecności w niej tumeronu.

 

Kurkuma w składzie zawiera kurkuminę. Jest to polifenol, który świetnie radzi sobie z wiązaniem wolnych rodników. Działa on przeciwzapalnie, a jego stosowanie może działać profilaktycznie w przypadku niektórych nowotworów, w tym raka skóry, płuc, jamy ustnej, czy prostaty. Dodatkowo spożywanie kurkumy zaleca się wszystkim osobom, które cierpią z powodu problemów trawiennych. Ta przyprawa działa bowiem żółciopędnie. Zapobiega pojawieniu się kamieni żółciowych. Warto po nią sięgać również w przypadku infekcji i przeziębień, działa bowiem rozgrzewająco i przeciwzapalnie. To kolejny lek z domowej apteczki.

 

Kurkuma podkręca metabolizm. Działa więc wspomagająco na odchudzanie. Dodatkowo ma działanie oczyszczające na krew i wątrobę. Pomoże również kobietom, które zmagają się z uciążliwymi bólami menstruacyjnymi. Dawniej wykonywano okłady z jej dodatkiem, które przyśpieszać miały proces gojenia się ran.

 

Mleko kurkumowe

 

W działaniu przeciwzapalnym i rozgrzewającym bryluje mleko kurkumowe. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

 

Składniki: szklanka mleka kokosowego, łyżeczka kurkumy, łyżeczka cynamonu, łyżeczka miodu, odrobina świeżej wanilii, odrobina świeżego imbiru drobno pokrojonego.

Podgrzej mleko kokosowe w garnku i dodaj do niego wszystkie wymienione przyprawy. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj całość jeszcze przez dwie minuty. Zamieszaj wszystko dokładnie. Taki specyfik najlepiej pić na ciepło. W trakcie choroby zadziała on wręcz lepiej niż gorąca herbata.