Kawa mrożona to napój, który świetnie pasuje do okresu wiosny i lata, kiedy codzienna pogoda rozpuszcza nas wysokimi temperaturami. Zazwyczaj pija się ją w kawiarniach, ale tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby móc się delektować jej smakiem również w zaciszu swojego domu.

Kawa frappe, czyli kawa mrożona pochodzi z Grecji i to właśnie tam cieszy się olbrzymią popularnością.

 

Klasyczna kawa mrożona

 

Składniki:

Kawa rozpuszczalna, woda, kostki lodu.

Na początku przygotować należy kawę zgodnie ze swoimi preferencjami i pozostawić ją do ostudzenia. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj je trzepaczką aż do uzyskania pianki. Ten przepis można rozwinąć, dodając do niego także mleko i cukier.

 

Kawa kokosowa

 

Składniki:

Łyżeczka kawy rozpuszczalnej, pół szklanki wody, pół szklanki mleka, dwie łyżeczki cukru, 50 mililitrów mleczka kokosowego, wiórki kokosowe.

Kawę zaparz, dosłódź, dodaj mleko i odstaw do ostudzenia. Potem wstaw ją na kilka godzin do lodówki. W momencie, kiedy napój będzie wystarczająco chłodny, dolej do niego mleczko kokosowe i posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi.

 

Kawa piernikowa

 

Składniki:

Łyżeczka kawy rozpuszczalnej, trzy gałki lodów waniliowych, syrop piernikowy, 100 mililitrów mleka, pokruszony lód, piernikowe ciasteczko.

Zaparz kawę i ją wystudź. Syrop o smaku piernikowym oraz mleko przelej do shakera i dokładnie wymieszaj. W pojemniku blendera umieść lody i wlej przygotowaną kawę, a także dolej syrop piernikowy. Całość zmiksuj. W wysokiej szklance umieść pokruszony lód i przelej napój z blendera. Na wierzchu wlej mleczną pianę. Udekoruj gałką lodów i ciasteczkiem.