Kawa mrożona to napój, który świetnie pasuje do okresu wiosny i lata, kiedy codzienna pogoda rozpuszcza nas wysokimi temperaturami. Zazwyczaj pija się ją w kawiarniach, ale tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby móc się delektować jej smakiem również w zaciszu swojego domu.
Kawa frappe, czyli kawa mrożona pochodzi z Grecji i to właśnie tam cieszy się olbrzymią popularnością.
Klasyczna kawa mrożona
Składniki:
Kawa rozpuszczalna, woda, kostki lodu.
Na początku przygotować należy kawę zgodnie ze swoimi preferencjami i pozostawić ją do ostudzenia. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj je trzepaczką aż do uzyskania pianki. Ten przepis można rozwinąć, dodając do niego także mleko i cukier.
Kawa kokosowa
Składniki:
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej, pół szklanki wody, pół szklanki mleka, dwie łyżeczki cukru, 50 mililitrów mleczka kokosowego, wiórki kokosowe.
Kawę zaparz, dosłódź, dodaj mleko i odstaw do ostudzenia. Potem wstaw ją na kilka godzin do lodówki. W momencie, kiedy napój będzie wystarczająco chłodny, dolej do niego mleczko kokosowe i posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi.
Kawa piernikowa
Składniki:
Łyżeczka kawy rozpuszczalnej, trzy gałki lodów waniliowych, syrop piernikowy, 100 mililitrów mleka, pokruszony lód, piernikowe ciasteczko.
Zaparz kawę i ją wystudź. Syrop o smaku piernikowym oraz mleko przelej do shakera i dokładnie wymieszaj. W pojemniku blendera umieść lody i wlej przygotowaną kawę, a także dolej syrop piernikowy. Całość zmiksuj. W wysokiej szklance umieść pokruszony lód i przelej napój z blendera. Na wierzchu wlej mleczną pianę. Udekoruj gałką lodów i ciasteczkiem.