Co do tego, że warzywa i owoce są zdrowe, chyba nikt nie ma wątpliwości. Przedstawiamy te, które najbardziej obfitują w witaminy i po które sięgać powinno się najczęściej.
Cebula
To swojskie warzywo jest nieco niedoceniane w polskiej kuchni i bywa uważane za niewielki dodatek do dań. Tymczasem to prawdziwe bogactwo witaminy C! Zawiera również witaminę E, B1, B2, B6 oraz składniki działające bakteriobójczo. Warto jeść ją zwłaszcza w przypadku różnego typu infekcji.
Seler
Bardzo mylne jest myślenie, że to cytrusy zawierają najwięcej witaminy C. Na głowę bije je chociażby seler. Oprócz tego jest to dobre źródło witamin z grupy B, PP i E. Seler pomoże na zaparcia, działa uspokajająco i ułatwia trawienie.
Szpinak
Szpinak to nie tylko sporo żelaza, ale także kwas foliowy wiele witaminy C. Zawiera on antyoksydanty w formie witaminy C, E i beta-karotenu, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zielone liście są bogate w witaminę B2.
Karambola
Karambola to egzotyczny owoc o kształcie gwiazdy, który zawiera aż 360 jednostek witaminy A.
Jabłko
Jabłka to owoce popularne w Polsce. I nie ma w tym nic dziwnego. Zawierają wiele witaminy C, a poza tym pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn.
Śliwki
Śliwki nie zawierają wiele witaminy C, ale zamiast tego posiadają w swoim składzie bardzo dużo witamin E i A, czyli znowu antyoksydantów zwalczających wolne rodniki w organizmie.
Należy jednak pamiętać, że najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia są świeże warzywa i owoce. Każda obróbka termiczna, czy to gotowanie czy mrożenie, pozbawia ich tych wielu witamin.