Granat jest jednym z najstarszych owoców, który od tysięcy lat był stosowany w wielu kulturach i symbolizował różne aspekty życia, głównie: płodność, obfitość i długowieczność. Owoc granatu przypomina duże, purpurowe jabłko. W środku zawiera mnóstwo nasion, które zanurzone są w osnówkach. Zawiera związki o potencjale przeciwutleniającym, przez co wykazuje właściwości prozdrowotne: regulowanie gospodarki węglowodanowej i lipidowej, działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Owoce granatu wykorzystywane są w przemyśle do produkcji olejów, sokór, dżemów, galaretek.

Co zawiera olej z pestek granatu?

Granat jest owocem bogatym w: żelazo, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, węglowodany, białka, kwasy organiczne. Z odżywczych owoców granatu pozyskuje się olej, który wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.

– Olej z pestek granatu zawiera małą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (5g/100g) i wysoką zawartość witaminy  E w porównaniu z innymi olejami roślinnymi (584mg/100g).

– Olej z pestek granatu stanowi znakomite źródło nienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu elagowego, karotenoidów oraz fitosteroli.

– Zawiera wyjątkowy kwas punicynowy, inaczej nazwany punikowym. Zawiera on aż 70% składu oleju.

Właściwości przeciwutleniające

Granat jest źródłem polifenoli tj. tanina czy flawonoidy. Zaliczane są do grupy silnych przeciwutleniaczy, które sprzyjają ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, spowalniają procesy starzenia oraz korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych oraz serca.

Właściwości kardioprotekcyjne

Owoce granatu są źródłem związków o silnych właściwościach przeciwutleniających (garbniki, antocyjany), które uważane są równocześnie za silne czynniki przeciwmiażdżycowe. Badania naukowe wykazały również ich pozytywne działanie hipotensyjne i hipolipemiczne. Spożywanie owoców granatu przyczynia się do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi oraz hamowania osoczowej aktywności enzymu konwertującego angiotensynę. Badania kliniczne z udziałem chorych na cukrzycę przyjmujących produkty z granatu wykazały korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu oraz poprawę stanu naczyń krwionośnych.

Owoc granatu a prostata

Produkty z granatu często stosowane są przy zapobieganiu problemom z prostatą. Stosowane są wspomagająco lub osłonowo podczas kuracji. Pomagają stabilizować wartość PSA, a w wielu przypadkach nawet ją obniżać. Bioaktywne polifenole zawarte w owocach granatu nie powodują postępującej impotencji, która jest skutkiem ubocznym stosowania niektórych kuracji. Dobroczynny wpływ granatu ma wpływ na stan naczyń krwionośnych, co może przynieść poprawę u pacjentów z problemami z erekcją.

Dla wsparcia męskiego zdrowia powstała EstroVita MEN, która łączy w sobie moc i działanie kwasu punikowego wraz z olejami i witaminami. EstroVita MEN stanowi źródło kwasów omega-3,6,9 oraz omega-5 w formie bioestrów. Forma bioestrów zwiększa biodostępność produktu oraz jego bioretencję, dzięki czemu produkt o wiele łatwiej dociera do wszystkich komórek naszego organizmu oraz uwalnia się aż do 24 godzin! EstroVita MEN została wzbogacona o witaminy: D,E,K. Suplement diety przeznaczony dla wszystkich mężczyzn, niezależnie do wieku oraz prowadzonego trybu życia.