Aromatyczne pesto to najlepszy pomysł na letni obiad. Można jeść je na zimno, dodając do makaronów, ale także jako dodatek do zapiekanek, sosów albo w formie dipa. Gotowe pesto można oczywiście kupić w sklepie, ale zdecydowanie lepsze właściwości (a nierzadko także smak) będzie miało to przygotowane w domu. Przedstawiamy przepis na pesto z dodatkiem dowolnej EstroVity. Do jego wykonania potrzebny jest jedynie blender z pojemnikiem do na przykład kruszenia lodu. Można użyć także rozdrabniacza lub malaksera, a nawet rozetrzeć wszystkie składniki w moździerzu.

 

Składniki:

 

Duża garść świeżej bazylii (pesto można przygotować także w wersji z zielonej natki pietruszki); oliwa z oliwek dobrej jakości w ilości pozwalającej na uzyskanie dość płynnego sosu, czyli około 70 mililitrów; dwie łyżki EstroVity; pięć orzeszków piniowych; dwa ząbki czosnku; kilka kawałków parmezanu (warto wypróbować pesto i przy użyciu parmezanu zmieniać jego smak), ten ser można zastąpić także innym twardym i wyrazistym w smaku, na przykład bursztynem.

 

Przygotowanie:

 

Orzeszki piniowe (można użyć także orzechów nerkowca) należy zrumienić na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika do miksowania, a następnie krótko je rozdrabniaj do uzyskania dość rzadkiej konsystencji. Na tym etapie pesto można spróbować i ewentualnie dodatkowo doprawić je pieprzem lub solą.

Przygotowany sos w najprostszej wersji należy zmieszać z ugotowanym makaronem i od razu jeść. Przygotowane pesto można przełożyć do słoiczka i zabezpieczyć je od góry warstwą oliwy. W ten sposób świeży sos można przechowywać w lodówce jeszcze przez kilka dni.