Polifenole to grupa związków, które znajdują się w warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach, grzybach, herbacie, kawie oraz kakao. Pełnią niesamowicie ważną rolę prozdrowotną oraz udowodniono, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Publikacje naukowe wskazują, że ich spożywanie może mieć pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwinięcia się choroby niedokrwiennej serca i niektórych nowotworów. Jak dostarczyć ich odpowiednią ilość w codziennej diecie?
Czym są polifenole?
Polifenole to związki organiczne pochodzące z grupy fenoli, czyli alkoholi, które mają grupę hydroksylową połączoną z pierścieniem aromatycznym. Związki te występują licznie w roślinach. Dzięki swojej budowie wykazują działanie przeciwutleniające i niszczące wolne rodniki. Można podzielić je na grupy w zależności od liczby pierścieni oraz elementów strukturalnych, wyróżnia się:
– kwasy fenolowe,
– lignany,
– stilbeny,
– flawonoidy.
Z kolei flawonoidy dzielimy na: izoflawony, flawony, flawonole, flawanony, antocyjanidy, flawanole. Do przykładowych polifenoli zalicza się: kwercetyna, resweratrol, apigenina, kurkumina, proantocyjanidyny.


Rola polifenoli w diecie
Do najważniejszych właściwości polifenoli można zaliczyć działanie antyoksydacyjne oraz pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz układ immunologiczny. Związki polifenolowe uszczelniają naczynia krwionośne, wpływają na obniżenie ciśnienia oraz chronią mięsień sercowy. Do mechanizmów warunkujących działanie przeciwutleniające związków flawonoidowych należą: neutralizacja wolnych rodników, zdolność chelatowania metali, obniżenie aktywności enzymów odpowiedzialnych za powstawanie reaktywnych form tlenu.
Polifenole wykazują również właściwości przeciwnowotworowe, które wynikają ze zwiększenia apoptozy komórek nowotworowych i ekspresji genów supresorowych. Wykazano, że spożywanie związków polifenolowych wpływa korzystanie na parametry gospodarki węglowodanowej, co skutkuje obniżeniem stężenia glukozy we krwi oraz wzrostem insulinowrażliwości.
Badania dowodzą, że regularne spożywanie związków flawonoidowych może zmniejszać ryzyko śmiertelności z powodu chorób serca i układu krążenia oraz występowania niektórych nowotworów. Polifenole wykazują również korzystny wpływ na funkcje naczyniowo-mózgowe i poznawcze, przez co przyczyniają się do zmniejszenia występowania chorób neurodegeneracyjnych.
Gdzie szukać polifenoli?
Praktycznie każda roślina zawiera w sobie polifenole. Należy spożywać urozmaicone posiłki bogate w poniższe produkty:
– brokuły,
– papryka,
– rośliny strączkowe,
– aronia,
– czarna porzeczka,
– bakłażan,
– kiwi,
– borówki,
– granat,
– cebula i wiele innych.