Wzmacnianie odporności jest ważne już od wczesnego dzieciństwa. Im lepiej pracuje nasz układ immunologiczny, tym mniejsze ryzyko infekcji, które potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Nikt nie lubi, gdy cieknie mu z nosa lub uporczywy kaszel nie pozwala spać. Warto więc zadbać o swoją odporność. Poniżej przedstawiamy kilka produktów, które nam w tym pomogą.

Witamina C

Zwana witaminą odporności, znana jest z właściwości wzmacniających układ odpornościowy. Już niewielka dawka witaminy C sprawi, że ryzyko zapadnięcia na infekcję maleje . Witaminę C znajdziemy w wielu owocach i warzywach, jej źródłem są między innymi jabłka, pietruszka, brokuły, kapusta kiszona, papaja, truskawki. Witaminę C można dołączyć do diety także w postaci suplementacji (kapsułek, tabletek do rozpuszczania, płynu lub proszku).

Witamina D3

Przeprowadzone w ostatnich latach badania potwierdziły istotny wpływ tej witaminy na odporność organizmu. Witamina D3 działa korzystnie na komórki układu immunologicznego, takie jak makrofagi, limfocyty B i T, eozynofile i neutrofile. Udowodniono również, że wpływa na wytwarzanie katelicydyny, która wykazuje właściwości bakteriobójcze. Witaminę D3 znajdziemy w tłustych morskich rybach i w świetle słonecznym (absorbowana jest przez skórę). W okresie jesienno-zimowym zaleca się stosować dodatkową suplementację w celu jej uzupełnienia.

Kwasy tłuszczowe omega

Kwasy omega mają kluczowe znacznie w poprawie naszej odporności. Znajdziemy je w orzechach, oleju rzepakowym, oleju słonecznikowym, pestkach dyni, nasionach sezamu, czy tłustych rybach morskich. Istotne w kwasach tłuszczowych omega są ich odpowiednie proporcje, które trudno dopasować, spożywając jedynie produkty, które je zawierają, dlatego ważna jest dodatkowa suplementacja. Najlepszym źródłem odpowiednich ilości kwasów omega 3, 6 i 9 jest suplement diety EstroVita, stworzony z kompozycji 4 olejów roślinnych z dodatkiem witaminy E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Cynk

Cynk to minerał, który znany jest z właściwości wspomagających odporność. Jego źródłem są między innymi jajka, czerwone mięso, szpinak czy szparagi. Zawartość cynku wchłanianego z pożywienia może być zbyt mała, dlatego dietetycy i lekarze często polecają suplementację cynku na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego.

Dbając o siebie, powinniśmy dbać o własną odporność, dostarczając naszemu organizmowi składników, które wspomogą jej funkcjonowanie. Co więcej, każdy z podanych wyżej produktów ma znacznie więcej właściwości zdrowotnych, także w aspekcie zachowania kondycyjni pięknej skóry czy poprawy nastroju.