Chłodnik z botwinki to jedna z ulubionych zup w okresie wiosny. Jego wykonanie jest proste i szybkie, jednocześnie danie to doskonale gasi pragnienie i zaspokaja apetyt.

 

Chłodnik z botwinki

 

Składniki:

Litr bulionu warzywnego, pęczek botwinki razem z buraczkami, 2 łyżeczki soku z cytryny, łyżeczka octu winnego, 400 mililitrów kefiru, jajko na twardo, ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek do dekoracji, cztery łyżki EstroVity, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Botwinkę należy dokładnie umyć, odciąć od niej korzonki. Buraczki, łodyżki i liście należy pokroić drobno (buraczki wcześniej obrać). Bulion należy zagotować i dodać do niego buraczki. Gotować przez jakieś 7 minut, po czym dodać także łodyżki i liście, i gotować całość jeszcze 3 minuty. Dolać ocet i sok z cytryny, jeszcze chwilę podgotować. Następnie zupy trzeba spróbować i doprawić zgodnie z preferencjami. Po ostudzeniu chłodnika, należy do niego dodać kefir i wszystko wymieszać. W tym momencie należy także dolać do zupy 4 łyżki EstroVity, dzięki której potrawa będzie jeszcze lepszym źródłem składników odżywczych. Całość należy schłodzić. Do podania zupy użyć można jajka na twardo, ogórka, rzodkiewki, szczypiorku lub koperku, wszystko powinno być oczywiście wcześniej drobno posiekane.