Latem każdy zasługuje na odrobinę orzeźwienia, a nic tak dobrze nie chłodzi w gorące dni, jak potężna dawka witamin pochodzących od warzyw i owoców. Poznaj 5 przepisów na przepyszne i soczyste koktajle, które zagoszczą w Twojej diecie na dłużej.

 

Koktajl owsiany

 

Komponowanie koktajli z płatkami owsianymi to nowość, która zaskakuje. Owies nie tylko sprawia, że nasz napój staje się pożywną przekąską, lecz również spokojnie może pełnić rolę drugiego śniadania, a jego smak jest niebanalny. W tym przepisie składnikiem orzeźwiającym będzie pomarańcza w akompaniamencie kiwi, ponieważ oba te owoce posiadają duże ilości witaminy C – naturalnego antyutleniacza.

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

2 duże łyżki płatków owsianych

2 obrane kiwi

1 banan

1 pomarańcza lub szklanka soku pomarańczowego

½ szklanki wody

dwie łyżeczki nasion chia (opcjonalnie)

 

Płatki owsiane dodaj do kielicha blendera bez uprzedniego namaczania, dołóż pokrojone na kawałki kiwi, banana i dokładnie oskubaną z białej skórki pomarańczę lub szklankę soku oraz pozostałe składniki. Całość zmiksuj na gładką i lejącą się masę, w razie potrzeby dodaj więcej płynu.

 

W tym przepisie wodę można zamienić na mleko zwykłe lub kokosowe, a w poszukiwaniu ciekawego smaku możemy zdecydować się na odrobinę wody brzozowej.

 

Na różowo

 

Energetyzujące kolory to kolejny sposób na orzeźwienie, a nic tak nie dodaje energii jak intensywne fiolety, róże i czerwienie. Koktajl malinowo-buraczkowy to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do codziennego dnia, a także na ugaszenie pragnienia dzięki delikatnie ziemistemu smakowi buraka.

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

1 średni burak ćwikłowy

½ szklanki malin

1 łyżka soku z cytryny

½ szklanki wody kokosowej

1 banan

 

Całość rozdrobnić w blenderze, sprawdzając czy nie potrzeba odrobiny cukru. Wedle upodobań można dodać skruszone kostki lodu, przemieniając koktajl na frappe.

 

Orientalny klimat

 

Chcąc poczuć się jak na wczasach pod palmą wystarczy tylko zmieszać odpowiednie składniki w blenderze. Mango, ananas i kokos to kwintesencja orientalnych wakacji, a także pyszny sposób na deser.

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

Truskawki

Mango

½ banana

Sok z ananasa

Mleko kokosowe

 

Składniki zblenduj aż do osiągnięcia gładkiej masy i podawaj schłodzone w wysokiej szklance wraz ze słomką.

 

Na ostro

 

Ostre napoje i potrawy pobudzają nasze ciało do lekkiego pocenia się, co choć nie jest zwykle pożądane, to skutkuje natychmiastowym schłodzeniem się organizmu. Co więcej smak ostry i słony idealnie podbija słodkość owoców w tym przepisie.

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

4 szklanki soku z mandarynek

1 i 1/3 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa

łyżka miodu

łyżka soku z limonki lub cytryny

1 i 1/3 szklanki kostek lodu

chili

szczypta soli

 

Wszystkie składniki oprócz ananasa dodaj do blendera i zmiksuj na gładką, lejącą się masę. Dodaj ananasa i zmiksuj go niedokładnie, tak aby nadać koktajlowi struktury włókien i cząsteczek ananasa.

 

Niskokaloryczne

 

Osoby na diecie nie muszą obawiać się o kaloryczność tego przepisu, został on bowiem stworzony tak, aby dawać orzeźwienie i ubarwiać dzień smakiem bez obaw o zbędne kilogramy.

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

1 pomarańcza

1 cytryna

1 plasterek imbiru

2 łyżki kurkumy

2 łyżki miodu

1 szklanka wody

 

Umyj cytrusy, obierz je ze skórki i usuń pestki. Pokrój cytrusy i wrzuć je do blednera. Dodaj miód, aby osłodzić całość, a następnie dolej wodę i dodaj przyprawy. Blenduj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

 

Czego nie wiesz o koktajlach:

 

Chcąc czerpać pełnię korzyści z picia świeżych koktajli, starajmy się spożywać je przed posiłkiem, dzięki czemu większa ilość zdrowych składników ulegnie maksymalnemu wchłonięciu do organizmu.

 

Koktajle są idealnym sposobem na detoks, czyli pozbycie się toksyn i niechcianych substancji z organizmu. Zbilansowana dieta koktajlowa trwająca niedużej niż tydzień jest bezpieczna i zdrowa dla organizmu.

 

Wybierając składniki możemy skupić się na potrzebach naszego organizmu. Na odporność idealne będą koktajle z dodatkiem cytryny, czarnej porzeczki i aronii, ponieważ owoce te zawierają dużą ilość witaminy C. Zdrowe tłuszcze możemy czerpać z dodatku awokado, siemienia lnianego, nasion chia, sezamu lub pestek dyni, a zastrzyk energii z rana osiągniemy dodając banany, migdały, rodzynki a także fusy z kawy.