Mascarpone to lekki, bardzo gładki i delikatny serek pochodzący z Włoch. Zazwyczaj kojarzy się on z deserami, przede wszystkim z tiramisu, ale tak naprawdę wykorzystać go można do wielu innych dań, takich jak curry. Przedstawiamy przepis na lekki sos na bazie mascarpone, idealny do kurczaka i łososia.

 

Kurczak w sosie mascarpone

 

Składniki:

450 gram kurczaka, opakowanie serka mascarpone, 250 mililitrów śmietanki, 4 łyżki EstroVity, chilli, cztery ząbki czosnku, oregano, pieprz czarny, oliwa, makaron.

 

Przygotowanie:

Na patelni z rozgrzaną oliwą należy podsmażyć pokrojony drobno czosnek oraz chilli. Po chwili można je już przełożyć do miseczki i na tej samej patelni usmażyć kurczaka pokrojonego w drobną kostkę.

W garnku należy podgrzać śmietankę i dodać do niej mascarpone do roztopienia się. Do podsmażonego kurczaka należy dodać sos z mascarpone, czosnek, chilli, EstroVitę oraz doprawić całość pieprzem, następnie podgotować całość na wolnym ogniu.

Gotowy sos miesza się z makaronem i posypuje oregano lub innymi ziołami.

 

Sos mascarpone z łososiem

 

Składniki:

300 gram świeżego filetu z łososia, jeden duży por, 100 gram makaronu (sprawdzi się zwłaszcza penne), opakowanie serka mascarpone, masło do smażenia, dwie łyżki EstroVity, sól i pieprz do smaku, świeże zioła – przede wszystkim koperek.

 

Łososia i pora należy pokroić na drobne kawałki. W tym czasie należy także przygotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Na rozgrzanym maśle należy przesmażyć łososia i pora przez około pięć minut. Po tym czasie na patelnię warto przełożyć ugotowany makaron. Całość powinna przejść swoim smakiem. W tym czasie na patelnię należy dodać serek mascarpone i EstroVitę, i delikatnie rozprowadzić całość. Sosu należy spróbować i doprawić według upodobań solą i pieprzem. Tak przygotowane danie można dodatkowo wzbogacić dodatkiem poszatkowanego koperku lub innych ziół.