Superfoods to określenie niektórych produktów spożywczych, które mają wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie całego organizmu. Wśród nich są produkty znane od dawna w kuchni polskiej oraz te nieco bardziej egzotyczne. Zalicza się do niego jarmuż, komosę ryżową, algi, jagody goji, ale także swojski czosnek czy jabłka. Te produkty wyróżniają się wysoką zawartością antyoksydantów, witamin i minerałów. Najogólniej superfoods uznać można za rodzaj tzw. „ zdrowych dopalaczy”, które zawierają skoncentrowaną dawkę składników i są prawdziwą bombą witaminową i energetyczną dla organizmu.

 

Superfoods nie ma jednego, określonego znaczenia dla organizmu. W końcu ich lista jest bardzo rozbudowana, a więc każdy produkt może mieć inne działanie. Na przykład zielone koktajle, które przygotowuje się z rukwi wodnej, szpinaku, cykorii, czy jarmużu, zawierają duże ilości witamin i minerałów, nic więc dziwnego, że okupują one sam szczyt list zdrowych produktów. Czosnek i warzywa cebulowe mają właściwości antybakteryjne, działają jak naturalny antybiotyk. Są także źródłem flawonoidów, które pomagają w wytwarzaniu substancji odpowiedzialnej za usunięcie z organizmu szkodliwych dla niego toksyn. Każdy naukowiec tworzy własną listę superfoods, kierując się przy tym innymi wyznacznikami.

 

Pożywienie uznawane za superfoods jest przetworzone tylko w niewielkim zakresie, jest ono pochodzenia naturalnego. Należy je jeść na surowo wówczas, kiedy tylko jest to możliwe. Każda obróbka cieplna pozbawia je części wartości. Szczególnie istotne są one dla wegan i wegetarian – w końcu superfoods to baza do przygotowania wielu zróżnicowanych posiłków. Superfoods to również przyprawy, na przykład ziele angielskie albo pieprz. Jest nie tylko zdrowo, ale także naprawdę smacznie. Superfoods lubi swoje towarzystwo, a więc wiele produktów można łączyć, tworząc naprawdę ciekawe kompozycje.

 

Warto je włączać do swojej diety, ponieważ pozwalają one na walkę z wieloma chorobami cywilizacyjnymi, co w połączeniu z aktywnością fizyczną daje wspaniałe rezultaty. Produkty, które obecnie są reklamowane jako superfoods, tak naprawdę są ludzkości znane już od wieków. Wcześniej były chętnie wykorzystywane w medycynie ludowej. Korzystanie z ich dobrodziejstw jest bardzo proste, a w przypadku wielu składników – także naprawdę tanie. Dlatego od razu przejrzyj swoją lodówkę i spiżarkę.

 

Do każdej przekąski, koktajlu czy dania, stanowiącego superfoods polecamy dodatek suplementu diety EstroVita, który pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na wszystkie kwasy tłuszczowe z grupy omega, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu oraz wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.