Kurczak w panierce już Ci się znudził i nie masz pomysłu, jak inaczej wykorzystać to mięso w swojej kuchni? Oto top 5 sałatek z mięsem z kurczaka, które odświeżą twoje menu i zasmakują wszystkim domownikom.

 

Avocado z groszkiem

 

Średniej wielkości filet grillujemy lub pieczemy, następnie kroimy w kostkę. Następnie przekładamy mięso do salaterki i dodajemy posiekane drobno awokado oraz puszkę groszku. Całość mieszamy po dodaniu łyżeczki soli, szczypty pieprzu kajeńskiego i dwóch łyżek majonezu oraz 5ml EstroVity.

 

Miodowa przekąska

 

To sałatka preferowana przez sportowców. Duże udko z kurczaka pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. W tym samym czasie gotujemy torebkę białego ryżu. Gdy mięso wystygnie oddzielamy je od kości i siekamy – także skórkę. Łączymy z ugotowanym ryżem, po czym dodajemy sześć skrojonych plastrów ananasa i mieszamy. Zamiast sosów użyjemy czterech łyżek miodu, który śmiało możemy wymieszać z EstroVitą. Takie danie dodaje energii i białka, dlatego zaleca się je szczególnie osobom intensywnie ćwiczącym.

 

Filet ze szpinakiem i pomidorami

 

Drób obtaczamy w papryce, soli i pieprzu, a potem zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. Gdy ostygnie, kroimy na grube plastry, które wrzucamy do miski. Myjemy dokładnie liście świeżego szpinaku i dodajemy do kurczaka. Drobne pomidorki cherry dzielimy na ćwiartki i ozdabiamy nimi nasze danie. Danie polewamy ulubionym sosem na zimno z dodatkiem EstroVity.

 

Amerykańska uczta

 

Podobno w tej wersji kurczaka podaje się na wielu amerykańskich stołach podczas narodowych świąt. Mięso z upieczonego udka miesza się z 250 gr startego sera żółtego, kukurydzą z puszki (150 gr), 250 gr orzeszków ziemnych solonych oraz dwiema łyżkami majonezu. W naszej wersji proponujemy wymieszanie majonezu z EstroVitą. Danie jest dość kaloryczne, dlatego powinno się jeść niczym w Ameryce, od święta!

 

Kurczak con carne

 

Intensywnie smakująca przekąska, inspirowana kuchnią meksykańską. Mielone mięso z kurczaka dusimy na patelni z kminem rzymskim, solą, pieprzem, czosnkiem, papryką w proszku i oregano. Po ostygnięciu łączymy je z kukurydzą, czerwoną fasolą (najszybciej będzie, jeśli wybierzemy produkty z puszki po 250 gr każdy) i 3 dużymi pomidorami, które bardzo drobno pokroiliśmy. Całość przyprawiamy dwiema łyżkami passaty pomidorowej i łyżeczką miodu. Gdy danie nieco przestygnie, warto wzbogacić je o porcję EstroVity.