Czasami warto dać się ponieść kulinarnym eksperymentom. Tym bardziej, że jest wiele produktów, które nie pasują do siebie tylko na pierwszy rzut oka, a w połączeniu odkryją przed Tobą pełnię aromatów.
Czekolada i ryby
Czekoladę, szczególnie deserową, gorzką, już od dawna stosuje się jako dodatek mięsa, zwłaszcza czerwonego, takiego jak wołowina. Tymczasem biała, słodka czekolada stworzyć może idealny duet z rybą. Polecamy szczególnie lekkie potrawy, takie jak: biała czekolada z wanilią, serem gorgonzola i dorszem.
Ser żółty i dżem
Wielu jest zwolenników, wielu również zaciekłych przeciwników tego połączenia. Zestawienie sera żółtego i dżemu może być naprawdę bardzo wyrafinowane, w końcu to jedna z podstaw kuchni francuskiej. Aromatyczne sery pleśniowe w połączeniu z owocami (także konfiturami) to naprawdę wybitnie smakowo dzieło.
Arbuz i feta
Słodki arbuz i słona feta? Dlaczego nie! To połączenie bardzo ożywcze, lekkie, idealnie się komponujące. Kojarzy się z latem spędzanym na greckich wyspach. Na bazie tego zestawienia przygotować można pyszną sałatkę.
EstroVita i dowolne owoce
EstroVita to mieszanka olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Wydawać się może, że oleje w zestawieniu ze słodkimi owocami nie są najlepszym pomysłem. W takim razie koniecznie wypróbuj któryś z pomysłów na ożywczy koktajl z dodatkiem tego suplementu diety. Oleje mają neutralny smak, a jednocześnie jeszcze bardziej podkreślają głębię i złożoność smaku koktajlu.
Zielony groszek i morela
Zielony groszek to dobre źródło białka, które słodka morela uzupełnia dodatkowo zastrzykiem witamin. Z dietetycznego punktu widzenia jest to więc jak najbardziej wskazana przekąska. Jest także wyjątkowo smaczna, bo neutralny groszek ma dużą zdolność do zmieniania swojego smaku.