Wegetariańskie przekąski mogą być naprawdę pyszne i przypaść do gustu również osobom jedzącym na co dzień mięso. Sprawdzą się w trakcie imprezy, ale także na wieczory przed telewizorem, a nawet na piknik. Prezentujemy trzy pomysły.
Frytki warzywne
Frytki warzywne to zdrowsza alternatywa dla smażonych, ziemniaczanych. Są dość sycące.
Składniki:
korzeń pietruszki, marchewka, ziemniaki, ¼ szklanki oleju rzepakowego lub z ryżu, przyprawa garam masala, czarnuszka, majeranek, sól himalajska.
Warzywa należy obrać obieraczką i pokroić w słupki o równej wielkości. Olej połącz z przyprawami wedle uznania i wedle ilości użytych warzyw, a następnie wymieszaj wszystkie składniki. Wyłóż je na blachę do pieczenia przykrytą papierem i piecz w 150 stopniach przez 40-45 minut.
Sałatka na imprezę
Sałatka jest lekka, idealnie sprawdzi się w karnawale jako alternatywa dla ciężkich dań z dodatkiem mięsa.
Składniki:
3 surowe pomidory, połowa ogórka, kostka tofu, ząbek czosnku, 6 łyżeczek pasty wykonanej ze zmiksowanych suszonych pomidorów oraz odrobiny oliwy, 8 łyżek wody, 15 gram nasion Chia, łyżka EstoVity.
Przygotowanie załatwi zacznij od zalania nasion Chia wodą i odstawienia ich do napęcznienia. Wszystkie składniki połącz, uprzednio obierając ogórka i czosnek (pomidory także możesz pozbawić skórki i odcisnąć z nich nadmiar soku), i krojąc wszystko na drobne kawałki. Pomieszaj sałatkę, odrobinę ją posól, odstaw do lodówki aby się przegryzła. Gotową sałatkę można serować w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa.
Blok z czekolady
Blok czekoladowy to propozycja zdrowszej wersji pysznego deseru, do przygotowania w każdych warunkach.
Składniki:
połowa szklanki oleju kokosowego, szklanka daktyli, ćwierć szklanki naturalnego kakao albo karobu w proszku, dodatki według uznania: orzechy, wiórki kokosowe, migdały, suszone owoce.
Blok rozpocznij od namoczenia daktyli do momentu, aż będą bardzo miękkie. Przy użyciu niewielkiej ilości wody zmiksuj je na gładko. Następnie zmieszaj je z olejem i kakao. Należy składniki wymieszać bardzo starannie. To także moment na użycie dodatków. Płyn przelej do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, a następnie włóż do zamrażarki na 30 minut.