Naturalne składniki zyskały ogromną popularność głównie przez zdrowotne właściwości. Wiele kobiet rezygnuje z kupowanych kosmetyków i przyrządza w domu własne „mikstury”, które poprawiają np. kondycję skóry, czy włosów. Niektóre składniki stosujemy dodając do potraw, tworząc idealne kompozycje dań. Takim dodatkiem może być olej z czarnuszki – od lat wspierający nasze zdrowie.

Czarnuszka – czym jest?

Roślina ta pochodzi z terenów Azji Zachodniej oraz Europy Południowo-Wschodniej. Jej cechą charakterystyczną są niebieskie lub białe kwiaty przypominające swoiste upierzenie. Czarnuszka jest znana także jako kmin czarny, kolendra siewna czy kąkolnica. Nasiona czarnuszki posiadają prozdrowotne właściwości i to właśnie one odnajdują swoje zastosowanie w kuchni, kosmetyce, a nawet medycynie naturalnej. Już w starożytnym Egipcie roślina była wykorzystywana do leczenia dolegliwości żołądkowych czy zmian skórnych – tak jest do dziś.

Właściwości oleju z czarnuszki

Najwięcej witamin, składników mineralnych i odżywczych zawiera olej z czarnuszki tłoczony na zimno – wykazuje on mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

  • Układ pokarmowy – od dawien dawna olej z czarnuszki był wykorzystywany w łagodzeniu objawów związanych z zatruciem pokarmowym, refluksem, wrzodami żołądka i dwunastnicy. Badania potwierdzają, że olej z czarnuszki doskonale sprawdza się w walce z bakterią Helicobakter pylori, uznawaną za przyczynę rozwoju choroby wrzodowej. Istnieją również artykuły sugerujące, że olej z czarnuszki pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wątroby – wspomaga jej pracę.
  • Cholesterol – dzięki zawartości nienasyconych kwasów omega-3,-6,-9 olej z czarnuszki świetnie obniża poziom cholesterolu we krwi. Kwasy omega uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych przez co mogą zmniejszać ryzyko ich twardnienia i powstawania zakrzepów. Regularne stosowanie oleju z czarnuszki może więc wpływać na obniżenie ciśnienia krwi, dbając tym samym o układ sercowo-naczyniowy.
  • Odporność – olej z czarnuszki od wielu lat wykorzystywany jest w celu poprawy odporności organizmu.. Olej z czarnuszki świetnie sprawdza się zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Szczególnie polecany jest osobom borykającym się z obniżoną odpornością oraz takim, u których często powracają infekcje.
  • Alergia i zapalenie oskrzeli – liczne badania donoszą, że olej z czarnuszki jest jednym z najlepszych naturalnych produktów dla osób zmagających się z alergią lub infekcjami górnych dróg oddechowych. Zawarte w oleju składniki wspomagają proces leczenia zapalenia oskrzeli – zalegająca wydzielina jest łatwiej wykrztuszana, a oskrzela pracują znacznie wydajniej.
  • Skóra i włosy – olej z czarnuszki sprawdza się zarówno wtedy, gdy stosujemy go od wewnątrz, jak i od zewnątrz. Dlatego też wiele osób wykorzystuje go do nacierania ciała np. w lecie. Olej skutecznie zabezpiecza skórę przed poparzeniami słonecznymi. Łagodzi także powstałe wcześniej podrażnienia i przyspiesza proces gojenia się ran. Ponadto odnajduje się jako „wspomagacz” przy leczeniu łupieżu, trądziku czy atopowego zapalenia skóry. To jednak nie wszystko – olej poprawia kondycję włosów i przeciwdziała ich wypadaniu. Dzięki pobudzającym właściwościom, przyspiesza porost nowych włosów. Dodając do oleju z czarnuszki łyżeczkę EstroVity SKIN, będącej suplementem diety stanowiącym unikalną kompozycję roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3,-6,-9 możemy stworzyć idealną maseczkę – zarówno na skórę, jak i włosy!

Dawkowanie oleju z czarnuszki

Przyjmuje się spożywanie 1-2 łyżeczek dziennie. Poprzez specyficzny smak oleju najlepiej przyjmować go razem z posiłkami. Ważne jest, aby – zanim zaczniemy stosować olej – udać się na konsultacje do lekarza, tym bardziej, kiedy przewlekle chorujemy lub mamy wątpliwości co do stanu swojego zdrowia. Olej z czarnuszki można stosować na włosy (dodając do szamponu), na skórę, doustnie oraz jako dodatek np. do sałatek.

Z racji tego, że olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno, nie jest wskazane by go podgrzewać lub na nim smażyć. Najlepiej przechowywać olej w temperaturze 5-10 oC. Należy pamiętać, że po otwarciu olej trzeba spożyć w czasie trzech miesięcy.