Gruszka jest niedocenionym owocem mającym wiele pozytywnych właściwości wpływających na ludzki organizm. Jako nieliczne posiadają w swoim składnie jod oraz bor. Minerały te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy oraz mózgu. To jednak nie jedyne jej zalety: gruszka jest owocem bogatym w potas, fosfor, wapń, magnez, sód czy żelazo. Znajdziemy w niej także witaminę A, B1, B2, B6, C i PP.

Te niepozorne owoce zawierają w sobie bogate źródło antyoksydantów, przez co pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego ciała. Mało tego, gruszka często wykorzystywana jest do poprawy kondycji skóry i cery!

Właściwości gruszki

Spożycie jednej gruszki dziennie pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz immunologiczny. Owoc ten często wykorzystywano jako środek pomagający zwalczyć przeziębienie. Gruszka jest swoistym zbawieniem także dla skóry – chętnie wykorzystuje się ją w kosmetyce robiąc szampony czy kremy.

Nawilżenie, ukojenie, oczyszczenie

Z racji tego, że gruszka wykazuje działanie wygładzające, tak świetnie radzi sobie w usuwaniu martwego naskórka, kojąc tym samym skórę i nawilżając ją. Dlaczego tak się dzieje? Gruszka jest bogatym źródłem fruktozy, estrów, kwasów oraz witamin. To właśnie dzięki nim nasza skóra staje się bardziej miękka i odżywiona. Redukują się także oznaki zmęczenia oraz szarości. To jednak nie wszystko – gruszka spowalnia procesy starzenia się! Dzieje się tak za sprawą witamin A, C i B oraz przeciwutleniaczy. Kwasy owocowe zawarte w gruszce doskonale radzą sobie z oczyszczaniem skóry, a także nadmiarem sebum i wszelkich innych zanieczyszczeń. Ponadto gruszka chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, dzięki czemu możemy cieszyć się piękną i zdrową cerą!

Wspomaga leczenie trądziku

Gruszka często wykorzystywana jest do produkcji kremów oraz kosmetyków przeznaczonych dla cery tłustej i trądzikowej. Ekstrakt z gruszki sprawdza się we wspomaganiu leczenia trądziku, egzem czy innych chorobowych zmian skórnych. Zawarte w gruszce pektyny stają się tutaj zbawienne.

Wsparcie dla mózgu i serca

Regularne spożywanie gruszek może wspomóc nasz mózg i pobudzić jego wydajność. W składzie gruszek znaleźć można bor i to właśnie dzięki niemu praca umysłowa jest znacznie prostsza. Pierwiastek ten pobudza szare komórki oraz poprawia koncentrację. Dzięki zawartości glutationu, gruszki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu. To jednak nie wszystko – potas, który również znajdziemy w gruszce, pozytywnie wpływa na pracę serca!

Gruszka, jako jeden z nielicznych owoców, jest hypoalergiczny – nie wywołuje reakcji alergicznych, przez co można ją podawać nawet niemowlętom. I choć zdarzą się przypadki, gdzie po zjedzeniu gruszki występuje uczulenie, tak skorelowane jest to z alergią na pyłki drzew – powstaje wówczas reakcja krzyżowa między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi. Gruszka sama w sobie nie wywołuje żadnych reakcji.

Gruszka posiada wiele pozytywnych właściwości, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponadto dobrze smakuje i można się nią zajadać do woli! Warto poświęcić jej nieco więcej uwagi i włączyć do codziennej diety. Podziękuje nam za to nie tylko organizm, ale i cera, która z dnia na dzień będzie piękniejsza!