Moda na zielone koktajle warzywno-owocowe zawładnęła także Polską. Doskonale, bo jest to prosty, smaczny i przede wszystkim zdrowy pomysł na przekąskę, która może zastąpić nawet jeden posiłek w ciągu dnia. Bogactwo smaku i atrakcyjny wygląd tylko w tym pomagają.

Istnieje łatwy sposób, by taki koktajl uczynić jeszcze bardziej wartościowym. Wystarczy dodać do niego łyżeczkę suplementu diety EstroVita. Zawiera on skoncentrowaną zawartość  niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3, 6 i 9, wyizolowanych z oleju lnianego, oleju z wiesiołka, oleju z ogórecznika i oleju z czarnej porzeczki. Całość jest zbilansowana idealnie dla potrzeb organizmu. Ponadto EstroVita to najczystsza roślinna forma kwasów tłuszczowych, bez jakiejkolwiek toksyczności, zanieczyszczeń i modyfikacji genetycznych. Wspomaga on układ krążenia, poprzez utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, a także chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Te wszystkie zalety sprawiają, że EstroVita to idealny zamiennik dla chętnie stosowanego oleju lnianego. Zaledwie 5 mililitrów, a więc objętość jednej łyżeczki, stuprocentowo zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na wszystkie kwasy z grupy Omega.

Poznaj kilka przepisów na wyjątkowo smaczne i bogate w wartościowe składniki odżywcze koktajle, które bez problemu wykonasz w domu. Wystarczy tylko posiadanie blendera.

 

Zielony koktajl ze szpinakiem

 

Szpinak to doskonałe źródło żelaza oraz wapnia, nie powinno go więc zabraknąć w zdrowej diecie. Na jego bazie przygotować można pyszny, dietetyczny i bardzo zdrowy koktajl. Wystarczy, że dwie garści umytych liści szpinaku, jedną obraną pomarańczę oraz jednego obranego banana wrzucisz do blendera. Dodaj do składników pół szklanki wody. Jeżeli lubisz słodki smak, możesz koktajl wzbogacić łyżką miodu. Nie zapomnij o jednej łyżeczce EstroVity. Całość dokładnie zmiksuj. Po przelaniu do szklanki, możesz go udekorować, na przykład ziarnami słonecznika, czy jagodami goji.

 

Koktajl witaminowy

 

Koktajl witaminowy z pewnością zalicza się do grupy „zielonych” koktajli, chociaż jego kolor na to nie wskazuje. To prawdziwa bomba witamin, antyoksydantów oraz dobroczynnych kwasów Omega-3, 6 i 9. Zacznij od umycia i obrania jednego buraka oraz pokrojenia go przed umieszczeniem w blenderze. To samo zrób z jabłkiem i bananem. Podlej to 100. mililitrami wody oraz jedną łyżeczką EstroVity. Wszystko zblenduj na gładką masę. Po przelaniu do szklanki udekoruj koktajl listkami mięty. W upalne dni możesz dodać do niego kostki lodu.

 

Koktajl z czerwonych owoców sezonowych

 

Schyłek wiosny i początek lata oznacza bogactwo smakowitych owoców. Jeżeli znudziło ci się już zajadanie ich na surowo, możesz na ich bazie przygotować przepyszny koktajl. Umyj jeden kubek dowolnych owoców (truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, porzeczki). Usuń z nich szypułki lub pestki, wrzuć je do blendera. Dodaj do nich jeszcze obraną pomarańczę oraz jabłko. Do całości dolej 100 mililitrów wody, a także łyżeczkę EstroVity. Wystarczy, że stworzysz z tych składników gładki koktajl. To bardzo proste i baaardzo smaczne.

Mamy nadzieję, że wskazane przepisy zainspirują cię do poszukiwania swoich własnych pomysłów na zielone koktajle. Aby napoje na bazie owoców i warzyw były jeszcze zdrowsze, dodaj do nich łyżeczkę EstroVity. Ma ona neutralny smak, więc pasuje do każdej propozycji. Codziennie pij je na zdrowie!