Prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza człowiekowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białko, węglowodany, tłuszcze, składniki mineralne, witaminy, woda i błonnik pokarmowy we właściwych proporcjach. Prawidłowe odżywianie jest szczególnie ważne w okresie choroby nowotworowej, która ma charakter przewlekły.

Dieta w trakcie choroby nowotworowej

W trakcie leczenia onkologicznego należy szczególną uwagę zwrócić na dostarczanie pacjentowi zbilansowanych posiłków. W okresie terapii szczególnie ważne jest dostarczanie ściśle określonej podaży białka oraz energii.

Do roli dietoterapii wśród osób z chorobami nowotworowymi zalicza się:

– utrzymanie prawidłowej masy ciała i niedopuszczenie do niedożywienia poprzez dostarczanie odpowiedniej ilości energii z pożywienia,

– redukcję skutków ubocznych leczenia onkologicznego,

– stymulację układu odpornościowego,

– poprawę jakości życia osoby chorej.

Białko

Podstawowe zapotrzebowanie na białko u dorosłej osoby z rozpoznaną chorobą nowotworową powinno wynosić 15-20% energii, jest to około 1,3g/kg masy ciała na dobę. Należy pamiętać o spożywaniu zarówno białka pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego.

Tłuszcze

Według zaleceń tłuszcze powinny stanowić około 30-50% dziennego zapotrzebowania energetycznego. W przypadkach klinicznych planuje się ich spożycie na poziomie 25-30%. Należy zwrócić uwagę na ilość i jakość spożywanych tłuszczy. Ich podstawowym źródłem powinny być tłuszcze pochodzenia roślinnego: oleje, nasiona, orzechy. Szczególne znaczenie mają kwasy omega-3, które wspierają odporność, poprawiają pracę mózgu oraz zmniejszają stan zapalny. Ich dobrym źródłem jest włączenie suplementacji preparatu EstroVita Immuno. Stanowi ona roślinne źródło kwasów omega-3,6,9 w formie bioestrów. Dodatkowo jest wzbogacona o witaminy A,D,E,K.

Węglowodany

Podaż węglowodanów powinna wynosić 35-50%. Ich główne źródło powinny stanowić zbożowe produkty pełnoziarniste: kasze, ryż, pieczywo, makaron, warzywa i owoce. Należy ograniczyć podaż cukrów prostych, które znajdują się w cukrze stołowym, słodyczach i owocach. Nadmiar cukrów prostych może nasilić skutki uboczne leczenia onkologicznego.

Witaminy i antyoksydanty

W organizmie osoby chorej na nowotwór toczy się stan zapalny, który związany jest z obecnością guza nowotworowego oraz stresem towarzyszącym w chorobie przez co zwiększa się zapotrzebowanie na antyoksydanty. Szczególną rolę odgrywają witaminy C,E, cynk, selen, miedź, magnez, polifenole, fitosterole. Dostarczanie antyoksydantów wraz z dietą zwiększa zdolność blokowania wolnych rodników i neutralizowania ich szkodliwego działania.